Naša velika Grčka avantura

Izjutra krećemo dalje… propustili smo Termopile, pa, po povratku na auto-put, ne izlazimo na isti već skrećemo na stari put i dolazimo do mesta gde 300 Spartanaca sa Kolonosa poručiše kralju Leonidasu da nema predaje… Come and take them !

Od Delfa do Meteora je razdaljina auto putem od 310 km i 4 sata vožnje, tako da idemo dalje prema Kalambaki. National road do Larisse, skretanje na magistralni, polu/auto-put do Trikale i magistrala do Kalambake. Stižemo oko 15:00, ali treba naći smeštaj. Petak je jako nezgodan dan jer su vikendom skoro uvek rasprodati svi smeštajni kapaciteti  … nalazimo smeštaj u Kastrakiu za dve noći po 30€ … ispod visova Great Meteora.

Kastraki je prelepo malo mesto ispod samih manastira i vredi ga obići. Kalambaka je stvarno interesantna i prijala nam je večernja šetnja, pogotovu što se održavao prvi festival pečuraka (u gradiću postoji i muzej ptica i pečuraka).

Izjutra krećemo kolima od manastira – do manastira. put je super, nema puno krivina i nema prevelikog uspona. Manastiri su posebna priča… ovo nije ova planeta! Utisci su ono što što ostaje u duši i tera na razmišljanje.Ulaz za „velike Meteore“ je 3€.

Ako možete da birate posetite ovo mesto subotom jer je to jedini dan u nedelji kada su svi manastiri otvoreni za posetioce. Spavanjac i zadnji dan, ali ne i zadnji izazov! 170 km do Vergine… izviđač u meni skreće desno ispred Mourgkani… malo levo, malo desno, malo gore, malo dole, ali važno je da se u startu ne ide na levo – prema Metsovu i Igoumenitsi. Pratite znake prema Mikani i Greveni. Tu se izlazi na Egnatia Odos auto – put i vozimo prema Solunu (Thessaloniki) do izlaska za Veriu… NEMA oznake da je tu Vergina! Grobnica Filipa II Makedonskog, oca Aleksandra Velikog… nešto najlepše što smo videli… tu je i zlato i aure i dijademe i sama grobnica, a sve je uređeno kao velika humka u koju se ulazi u polumrak i mrak! Ovo morate da doživite! Nijedan predmet pronađen ovde se ne nalazi u muzejima Soluna, Atine ni Londona (pu, pu) sve je ovde… nema ni snimanja, ni slikanja… samo Vi!

Ostavite odgovor