Garda, Lago di Garda

Krenimo put najpoznatije turističke destinacije severne Italije. Čekaju nas gradići Garda, Bardolino, Lazise, Sirmione, zabavni park Gardaland, ZOO vrt i safari park. Andiamo ragazzi e ragazze! Bella Italia!

[AFG_gallery id=’1′]

Prilikom odluke u koju rubriku smestiti ovaj putopis bio sam u velikoj nedoumici. Da li u gradove, da li u planine, selo, wellness a možda čak i u kampovanje, pa zašto ne i u more. Jer ova destinacija je sve to. Ima slikovite gradiće načičkane svuda oko jezera, na severnom kraku počinju planinski venci Dolomiti di Brenta, okruženo je selima i vinogradima, ima preko stotinu kampova a po vegetaciji, arhitekturi i celokupnom ambijentu neodoljivo podseća na neka primorska mesta, jedino što voda nije slana.Jezero Garda, jedinstveni turistički biser severne Italije, pa i cele Evrope, posetio sam pre tri godine sa porodicom i to kratko putovanje ostalo je zabeleženo kao jedno od nalepših i najsadržajnih. Kako sećanja vremenom, pa i ona najlepša, polako blede, rešio sam da ih malo osvežim pišući ovaj putopis, ujedno u nadi da će i nekoga od čitalaca inspirisati da krene na sličan put.

Garda je najveće jezero Italije i nalazi se na severu ove zemlje. Prostire se na teritoriji 3 pokrajine: Lombardije, Veneta i Trentina-Južnog Tirola. Južni deo jezera nalazi se u gornjem delu Padske nizije i tu je šire i pliće dok se idući prema severu prema Alpskim predelima sužava i postaje dublje (najveća dubina 346 metara). Jezero je dugo skoro 52 kilometra a na najširem delu razdaljina od dve obale iznosi 16 kilometara. Jezero je protočno, glavna pritoka je reka Sarka a otiče rekom Minćo koja se kasnije uliva u Po. Jezero je karakteristično i po tome što ima 5 ostrva. Obale jezera krasi bujna vegetacija, masline, oleandri, mimoze, čempresi… Na obali jezera uspeva i limun izuzetno krupnog ploda, tako da prestavlja svojevrsnu turističku atrakciju.

Obale jezera su gusto naseljene sa desetinama gradića od po par hiljada stanovnika. Neka od većih i poznatijih mesta su Garda, Bardolino, Lazise, Sirmione, Dezencano, Manerba, Malčezine, Peskijera, Salo, Garnjano, Tremozine, Limone, Riva del Garda…

Upravo zbog gustine naseljenosti i razvijenog turizma saobraćaj oko jezera je dosta gust, tako da se skoro sve vreme vozi kroz naseljena mesta sa odgovarajućim ograničenjem brzine pa je za put od južne do severne tačke potrebno skoro 90 minuta.

Od Beograda do mesta Garda ima 904 kilometra što sa uračunatim čekanjima na granicama i naplatnim rampama zahteva oko desetak sati puta. Inače 99% kilometraže čini auto put trasom Beograd – Zagreb – Ljubljana – Trst – Venecija – Padova – Vićenca – Verona.

Pored sopstvenih brojnih atrakcija, Lago di Garda je zanimljiva destinacija i zbog svog geografskog položaja. Od Venecije je udaljeno 150km odnosno 1,5h vožnje dok do Verone ima samo 38 kilometara što čini sasvim izvodljivim dnevne eskurzije do ovih poznatih turisičkih bisera. S druge strane, za ljubitelje planina, od severnog kraka jezera i mesta Riva del Garda do prvih alpskih skijališta ima 50km, tako da vam je do Paganelle ili mnogo poznatije Madonne di Campiglio potrbno svega sat vremena vožnje.

Ko nema previše vremena ili nije raspoložen za mnogo vožnje unaokolo, samo jezero Garda nudi obilje sadržaja za koje vam neće biti dovoljno ni 15 dana boravka. Obilasci i šetnje po zanimljivim gradićima koji krase njegove obale, velika botanička bašta, obližnje banje sa termalnom vodom, veliki zoološki vrt, zabavni parkovi Gardaland i Movieland, See Life, krstarenje turističkim brodićima po jezeru, vožnja žičarom na obližni vrh Monte Baldo, avantura parkovi, akva parkovi. Od stotinak kampova na obalama jezera bar desetak ima solidne akva parkove kojih se ne bi postidela ni Jagodina. Jedino što nemaju muzej voštanih figura.

Ostavite odgovor