Kefalonija – ljubav na prvi pogled

Bila je to ljubav na prvi pogled. Sasvim slučajna. Na izletu oko jonskih ostrva svratio sam na par sati i na Kefaloniju, tačnije u Fiskardo. Mesto me je opčinilo da sam prosto morao da letujem na ostrvu, a dopalo mi se toliko da sam to učinio i sledeće godine.

Moja dobra prijateljica mi je rekla „ne moraš ništa da mi kažeš, ako si se ti vratio odmah sledeće godine nema bolje preporuke“.

Zašto mi se Kefalonija dopala?

Nekada je teško rečima opisati zašto vam se neka osoba ili neko mesto „uvuče pod kožu“. Postoje brojna mesta na koje vredi otići, videti i vratiti se kući, a ima vrlo malo mesta, brižljivo odabranih na kojima čovek sebe može da vidi doživotno. Na mene je tako delovala Kefalonija i sada već postaje predmet svađa prilikom izbora destinacije za sledeće letovanje.

Verujem da većina nas na letovanje ide zbog plaža i mora. U tom slučaju na Kefaloniji ne postoji osoba koja neće naći svoju omiljenu.  Sve plaže koje sam obišao su sa kristalno čistom i tirkiznom bojom vode, od puder peščanih, preko svih veličina šljunka i oblutaka, do stenovitih, od fensi uređenih do pustih, sa postepenim plićakom ili sa naglom dubinom, uređenih sa kafićima i ležaljkama, neuređenih ili plaža do kojih se može doći samo sa mora. Do većina plaža asfaltni put ide do same plaže i postoji parking.

Ja volim „urbane“ plaže sa ležaljkama i suncobranom, da ima kantinu u kojoj može da se popije piće ili pojede laki ručak, idealno ako ima i tuš, sportove na vodi, a ono što me oduševljava na Kefaloniji je što pored svega toga na retko kojoj plaži imate utisak da je gužva, a na nekima će delovati da je plaža samo vaša (osim na jednoj plaži u Lasiju), ima mesta za sopstveni peškir, ima mesta da igrate odbojku ili frizbi, a bez obzira što je samo jedan bar na plaži koja je 10km udaljena od najbližeg mesta cene su ok i čak niže nego na drugim destinacijama.

Gosti su pretežno Britanci i Skandinavci, zatim Italijani, naših ima manje, a Bugara i Rumuna nema. Da me ne razumete pogrešno ali je ponašanje na plaži drugačije, ne saznate prvog dana kako se zovu čija deca, nema dovikivanja, nivo usluge je drugačiji i u restoranima, kafićima, noćnim klubovima.

Klima je zanimljiva, skoro uvek postoji slab vetar koji čini da se i tropske temperature podnesu lakše, a nije hladan da vam bude neprijatno kada izađete iz vode. Nema ni visokog procenta vlage.

Ostrvo nudi i dosta prirodnih, istorijskih i kulturnih lepota u unutrašnjosti poput prirodnog rezervata, pećina, tvrđave, manastira, vinarija …

Ono što je meni lično važno, s obzirom da sam na letovanje išao bez sopstvenog automobila, je da plaža u mestu u kojem sam smešten bude pristojna, a da uveče mogu da prošetam i da ima nekog sadržaja. To je u ovom slučaju pun pogodak i moj lični količnik cene i kvaliteta je najpovoljniji do sada.

Nije sve idealno

Područje je dosta trusno i često ostrvo pogađaju zemljotresi. Nakon jednog iz 1953-te srušeno je gotovo svako naselje, osim Fiskarda koji je preživeo. Izgrađeno je ponovo, uz poštovanje građevinskih standarda pa mesta više liče na italijanske rivijere, a ne na tipična grčka mesta. Zbog zemljotresa i putevi su lošiji, evo već dve godine ne mogu da saniraju deonicu od 10km ili da poprave stepenice do jedne od najlepših plaža.

Gotovo da ne postoji lokalni autobuski prevoz, odnosno do plaža van mesta možete samo automobilom. Zbog stanja na putevima, velikog broja iznajmljenih automobila, Britanaca koji imaju problem sa koje strane im se nalazi volan vozi se veoma sporo, prosečno do 30 km/h. Zato vam do plaža treba mnogo više vremena nego što se po karti čini.

I zbog toga što je ostrvo i zbog strukture gostiju cene su u proseku nešto više nego na popularnim letovalištima u kontinentalnom delu Grčke.

Baza

Na letovanje sam išao u agencijskom aranžmanu, pa nisam baš imao veliki izbor i oba puta se smestio u Lasi. I pored toga mislim da je oblast Argostoli-Lasi najbolja baza za obilazak ostrva. Nalazi se u sredini ostrva podjednako udaljena od svih lepih plaža, Argostoli je najveći grad na ostrvu sa velikom ponudom za večernju šetnju, restorana, snabdevanje, šoping, a u Lasiju se nalaze veoma lepe plaže za dane kada vam se ne vozi automobilom. Ipak treba biti obazriv jer Lasi nije mesto već zapravo predgrađe Argostolija, jedna dugačka ulica na terasi iznad mora sa smeštajima, restoranima, marketima sa obe strane te ulice i stepenicama kojima se silazi do nekoliko lepih peščanih plaža.

Ko uveče voli mirnija mesta možda ni Sami ili Agia Efimia nisu loša baza mada oba mesta imaju veoma loše plaže. Asos i Fiskardo su definitivno najlepša mesta, ali je vožnja do njih ili previše naporna ili su daleko od ostalih atrakcija. Naše agencije dosta smeštaja imaju i u Skali koja ima sve za letovanje, dugačku lepu plažu, zaokruženo mesto sa prodavnicama, poslastičarnicama, kafićima i restoranima, lekarom… ali po meni suviše daleko od ostalih atrakcija.

Ostavite odgovor