Naša velika Grčka avantura

Naša velika Grčka avantura (Moj život u ruševinama)

videopis… preporuka je da se pusti video i uživa… zvučnici uključeni

9/11… ili ti 254-ti dan u godini… još 111 dana do kraja 2015-te i 23 dana do povratka kući…

Planirali cele godine i u ponoć krećemo u našu veliku Grčku avanturu.

Plan: Niš – Tempi – Pefki (Evia) – Skiathos – Halkida – Maraton  – Atina – Delfi – Termopili – Meteora – Vergina – Pella – Niš… 3500km.

665 km pred nama… Niš, preko BYRM, do Glyfe u Grčkoj gde nas čeka trajekt za Eviu. Odredište – Pefki, naša baza za obilazak. Namerno planirano letovanje za ovaj period kako bi zadnjeg vikenda u septembru skoknuli do Atine na dan svetske kulturne baštine kada su besplatni ulazi na sve arheološke destinacije.

Kišica i kiša kroz Grdeličku klisuru sa radovima na izgradnji auto-puta smaraju. Kišica oko Skoplja i Velesa. Granice kao formalna mesta zaustavljanja (nema gužve, zeleni karton na prvoj i lupanje pečata na obe).

Putarina u jednom pravcu 11,3€ u Grčkoj, BYRM i Srbiji, trajekt 18,5€ i gorivo (diesel) u BYRM 50 denara, a u Grčkoj oko 1,1€.

Grčka u svitanje i sunce. Vožnja auto-putem prema Atini prijatna i opuštajuća.

Želeli smo da obiđemo dolinu reke Tempi (Agia Paraskevi i Afroditini izvori), ali smo promašili skretanje.

Nauk za sledeću godinu… očekivali smo da na putokazima duž auto-puta budu i naznake za sva ta kulturno-istorijska obeležja, ali toga jednostavno (od Soluna pa sve do Atine i prema Meteorima) NEMA! „Nevenu“ sam isključio jer je počela da me nervira svojim savetima i „preračunavanjem“ i vratio se starim dobrim auto-kartama. Na auto-putu mi nisu bili potrebni saveti o smanjenju brzine, a i sledeća godina je već nekako bila predodređena za reprizu ove – sa sve „dopunom „programa“.

Izlaz sa državnog A1 PAThe (Piraeus – Athens – Thessaloniki – Evzoni) puta  na PELASGIA/GLYFA. U Glyfu stižemo u 08:50 (09:50 po Grčkom) taman na trajekt za Agiokampos koji kreće u svaki parni sat.

Red vožnje i cene trajekta možete pogledati ovde:

Red vožnje i cenovnik trajekta Glyfa / Agiokampos

Ostavite odgovor