Kipar – ostrvo boginje Afrodite

Na Kipru na Aphrodita’s Bay je, po legendi, Afrodita boginja lepote i ljubavi izronila iz morske pene.
Slika Sandra Botičelija dočarava taj trenutak…

Zašto i kako iz morske pene, biće vam jasno kad dodjete na lice mesta, jer se radi o retkom prirodnom fenomenu koji je vidljiv sa litice iznad uvale. Lik Afrodite će vas celog letovanja pratiti u stopu, jer je svuda…u izlozima, na razglednicama, suvenirima, poštanskim markama…

Kipar je treće po veličini ostrvo na Mediteranu, glavni grad je Nikozija.

Ako ste na Kipar došli radi dobrih plaža, lepog mora i dobrog provoda onda se uputite ka gradićima Polis, na zapadu, gde je netaknuta priroda sa puno borova i maslinjaka ili Agija Napa, na istoku, sa predivnim plažama i ludnicom od provoda! Plaže su u tom delu ostva ubedljivo najlepše.

Larnaka i Limasol su luke odnosno veliki gradovi. U Larnaki je aerodrom. Oba grada imaju jako puno luksuznih hotela, uglavnom na obali sa lepim dugačkim plažama.

Mi smo odabrali Limasol i pri tom smo posetili puno kulturno-istorijskih lokalitete kao i glavni grad i manja mesta na ostrvu.

Iako je Kipar malo ostrvo, bogatstvo kulturno-istorijskih spomenika je ogromno i većina se nalazi pod zaštitom UNESCO-a. Sećam se dobro kad nas je vodič, gospodja Kula, pitala: „Vidite onu livadu desno?“ Ceo autobus se okrenuo da pogleda najobičniju livadu obraslu u korov. Na to ona kaže: „E, ovde još nismo kopali! Ko zna šta je ispod!?“

Osim ostrva koje je lepo samo po sebi, divnih mesta gde se zapadnjačka kultura spaja sa istočnjačkom bogatom istorijom, ono što će vam se sasvim sigurno najviše dopasti je gostoljubivost i susretljivost domaćeg stanovništva. Podsećaju me na nas!

 

Ostavite odgovor