Krupajsko vrelo

Najlepša turistička lokacija u Srbiji u kategoriji prirodnih lepota za 2011. godinu. Priznajem da za ovu lokaciju nisam znao do prošle godine. U pretraživanju mesta gde bih mogao da odem na jednodnevni izlet naišao sam na mapi Krupajsko vrelo, pogledao slike i oduševio.

Krupajsko vrelo se nalazi u istočnoj Srbiji, na obroncima Beljanice na nadmorskoj visini od 220 m. Smešteno je u ataru sela Milanovca, udaljenom od Žagubice oko 35 km. Pristupačno je asfaltnim putem koji povezuje Krepoljin i Despotovac. Put je solidan regionalni put, osim poslednjih par km koji je u rupama koje su obeležene za krpljenje, ali jop uvek nisu popunjene.

Ovo vrelo spada u grupu kraških vrela, a temperatura vode kreće se od 9-11° C. Zbog izgradnje brane visoke oko 3 metara, zbog koje voda pokreće mlin koji je u funkciji, vrelo danas ima izgled izduženog jezera dužine 40 i širine 17 metara čija se voda vodopadom preliva preko brane. Speleoronilačkim proučavanjima u 1998. godini otkriveno je postojanje preko 70 m dubokog kraka pećinskog sifona kojim vode vrela dospevaju iz krečnjačkog masiva Beljanice.

Boje jezera i okoline su zaista nestvarne.

 

U blizini vrela je jak termalni izvor sa temperaturom vode od 26.5C, a voda sa izvora je kanalisana.

U okolini vrela izgrađen je restoran sa 6 smeštajnih jedinica. Cena polupansiona je 1800 dinara. Uz restoran se nalazi i ograđeni bazen sa toplom vodom iz termalnog izvora, ulaznica košta 100 dinara. Za vikend je bilo 10-ak kupača, uglavnom lokalaca, ali je bilo i automobila sa beogradskim registracijama. Kako sam pratio sa terase dokazivanje hrabrosti je bilo da prvo skočite u jezero sa hladnom vodom, a zatim u bazen sa toplom.

 

Preporučujem da probate pastrmku uzgojenu u ribnjaku pored vrela, a ako želite možete sami da je upecate. Ponuda u restoranu je veoma skromna, osim ribe ima još jela sa roštilja, homoljsko jagnje sa ražnja nije bilo gotovo do 15h, sir sami prave. A možete i kupiti ovčiji sir za 700 dinara po kg. Cene su pristupačne porcija pastrmke (2 kom) sa pomfritom, salata, piće, kafa uz zajedničku pogači i kiselu vodu su 820 dinara po osobi. Na ostavljenu napojnicu od 200 dinara, konobarica je došla da mi kaže da sam dao više para nego što je potrebno.

Vidi se da je još sve u povoju, slabo je obeleženo, parking je zapravo proširenje utabanog puta, prolaz do vrela bi se u mnogim zemljama smatrao nebezbednim, trebalo bi poraditi na higijeni i kvalitetu usluge u restoranu, ali ima potencijala. Mesto je lepo i fotogenično, ljudi dobri i srdačni. Oko vrela nema gde da prošetate, ako se ne odlučite za ručak 30 -45 min je maksimum potreban za posetu i slikanje.

U blizini ove lokacije nalaze se još i manastri Gornjak (oko 15 km), manastir Manasija (oko 25 km), Resavska pećina (30 km), Veliki Buk – Lisine (30 km), Vrelo Mlave (35 km)…

Ostavite odgovor