Naša velika Grčka avantura

Idemo dalje… zadnji vikend u septembru je „Dan Svetske kulturne baštine“ i tada je ulaz za dž na sve lokalitete, pa je bilo logično da se 100-tinak € potroši pametnije. Naš izbor je bio – 2 dana sa noćenjem u Atini.

Od Chalkide do Atine skoro 90 km. Nešto više od sat vremena vožnje auto-putem do tamo.

Želja je bila da posetimo Marathon, ali podsećam da na auto-putu ne postoje natpisi koji nagoveštavaju valjana skretanja za lokalitete. Sada znam da treba skrenuti za pravac Agios Stefanos. Ulaz u veliki grad je uvek usporen, pa nam je tako, recimo, u povratku bilo potrebno sat i po vremena samo za izlazak iz ove svetske metropole (humanitarni maraton – sa sve zatvorenim ulicama u samom centru).

Atina… šta reći… ovo je mesto koje nikada ne spava. Videli smo Partenon u Starom gradu (Acropolis), slikali se sa Kariatidama u novom muzeju i videli izložbu sa Samotrakia, hodali Plakom, videli Monastiraki, trošili novce na buvljoj pijaci, odšetali do Sintagme i Omonie, prošli Hadrianovu kapiju, pregazali ostatke hrama Zevsa Olimpijskog i poslikali Panathinaikou stadion.

Muzej Akropolja je pod „must see“ – ulaz 5€

Noć u Atini je nešto sasvim drugo… ulica Apostola Pavla ispod Akropolja je posebna priča. Uvek se nešto dešava. Performansi, umetnici, muzikanti i prevaranti.

Znamo gde smo stali i šta nas čeka narednih godina… Nacionalni arheološki muzej nismo posetili zbog nedostatka vremena. Atina je, ipak, jedna duga priča koju iznova treba dopričavati!

Ostavite odgovor