Naša velika Grčka avantura

Iz Agiokamposa idemo prema magistrali… skretanje levo i 25 kilometara do Pefkia.

Ispred Istiee Lidl… Naravno da smo svratili i snabdeli se najosnovnijim namirnicama. Sve to je 10-ak % jeftinije nego u Srbiji.

U samoj Istiei postoje 3 velika marketa – Lidl, My Market i Galaktios + mini format Carrefoura… sasvim dovoljno za jeftiniju kupovinu. Ponedeljkom je tu i pijaca sa ponudom sveže ribe i povrćem… 30% jeftinije nego kod nas. Uz put prema Pefkiju plantaže pistaća.. 8-10€ za kilo

Pefki nakon 10 km. Smeštaj na obali mora (samo nas put kroz mesto deli od doka i plaže). Gazdarica – kraljica…

Bili smo smešteni u Panajotu Kleopatra iiii… Kleopatra je stvarno KRALJICA sa svim velikim slovima i znacima uzvika !!!

Naša Grčka avantura bi bila nedorečena da nije bilo nje!

Pefki. Ne znam šta bismo rekli o mestu… nismo žurili, a i mesto je kao stvoreno za ljude našeg kova. Easy living.

Mesto za odmor – sasvim taman. Plaža dugačka i široka, sitan šljunak, a u luci peščana. More čisto i bistro.

Ispod nas doktor i prekoputa apoteka (za ne daj Bože). Tu je i kladionica i prodavnica kožnih jakni – naganjali smo se sa vlasnikom do zadnjeg dana da nam proda dve jakne (koje je cenio po 120€) za 200€- da uđemo nas dvoje i iznesemo šta nam se sviđa.

Na uglu, sa desne strane dragstor i nadalje Proton market. Na levo još jedna prodavnica i pekara (Lidl je jeftiniji za spanako i tyropitu).

Nema džidža-midža prodavnica, ali je nama odgovaralo što smo u luci svakoga jutra imali mogućnost da pazarimo svežu ribu po 1-2€, paradajz za 0,5-1€, krastavac (onaj Grčki) 3 komada za 1€, tikvice male i mlade sa cvetom i med i začine. Naravno i cipora po ceni od 6 € za 1,5 litar, masline po 2€/kg i saganaki sir po 9€. Slične i niže cene su na pijaci u Istiei ponedeljkom.

Nema žurki, nema provoda… samo odmor! Ponekad Grčko veče i izleti do Atine (sa posetom crkvi Svetog Jovana Rusa), Edipsos, Lichadonisia, severna Evia i Skiathos… eee, to je ono što vredi!

Ostavite odgovor