Naša velika Grčka avantura

Po završetku „oficijelnog“ dela letovanja mi krenusmo da „doglavimo“ odmor… baš je glupo doći kući u petak ujutru kad je vikend pred nama!

Nazad se ne ide istim putem, već putem kojim se ređe ide.
Razmena recepata, ljubljenje, slikanje i pozdrav sa Kleopatrom…

Sedi i vozi, pravac – Edipsos – 30km. Dolazimo u banju na trajekt koji kreće u parni sat prema Arkitsi. 24€ za naš slučaj.

Nešto manje od sat vremena vožnje preko mora i krećemo na Delfe.

Izabran je auto-put i pravac prema Lamii sa skretanjem ka Bralosu i Gravii kod Termopila. Naravno da smo spomenik na Termopilu promašili (nema znaka ni za Delfe), a i samo skretanje je posledica izviđačkog iskustva. Vreme putovanja je isto (oko sat i po vremena), a kilometraža do Delfa 130 km.

Predeli fantastični… Termopilski klanac… stižu Spartanci… oni ‘vamo, mi tamo… preko zapadnih obronaka Parnasa se penjemo i spuštamo u Korintski zaliv… Nepregledno polje maslina – Amfissa! Na raskrsnici vidim putokaz za Nafpaktos… 75 km. malo je falilo, ali ipak idemo na svetilište. Pentranje tim putem je poseban osećaj… i tu smo!

Nalazimo smeštaj za 28€ u malom hotelu i krećemo. Arheološko nalazište Delphi i Tholos, muzej. Ima pešačenja i penjanja do vrha, ali su staze lepo isplanirane, tako da se sve lagano može obići. Muzej je stvarno dobar. Nismo očekivali, ali nas je oduševio. Sam gradić je mali i komplet posvećen gostima kojih ovde baš ima. Neopisivo… Lepo… VR’

Muzej u Delphima je predivan i ima šta da se vidi… ulaz 9€ po osobi za sve lokalitete

Ostavite odgovor