Naša velika Grčka avantura

Putevi su sasvim solidni. Ako idete prema Chalkidi i Atini preporučujemo zapadnu rutu – preko Edipsosa, Roviesa i Limnia (140 km – oko 2 i po sata vožnje). Put je duži 25 km nego istočnom stranom, ali je širi, ravniji i bez i serpentina, a vožnja isto traje. Od Pefkija prema Vasiliki plaži i dalje prema Agia Anna je krivudav, uži i vodi kroz borovu šumu, ali OK za vožnju.Kod mesta Strofilia se zatvara taj „severni prsten“ ostrva i put, na dalje preko planine Pagantas (serpentine, na gore i nizbrdo), vodi do Chalkide – glavnog grada ostrva.Subotom i nedeljom možete uz put sresti planinare na strani prema Chalkidi. Videli smo da se u dane vikenda raspaljuje ražanj u mnogobrojnim restoranima pored kojih smo prolazili i parking mesto i sto u kafani (na osnovu popunjenosti) može da predstavlja problem.

Selo Prokopi se nalazi u središtu Evie gde su se 1924. godine iz Turske, u procesu razmene stanovništva, naselile grčke izbeglice iz Kapadokije. U tom mestu je izgrađena crkva Svetom Jovanu Rusu čije su mošti sa sobom doneli iz grada Urgupa koga su grci zvali Prokopion. Prelepo – obavezno posetiti.

Chalkida je grad koji živi na dve obale mora – većim delom na ostrvu i sa dva mosta je povezan sa kopnom. Most u samom centru grada je pokretan – na svakih 6 sati se menja smer morske struje i tada se brodići i čamci prebacuju sa jedne na drugu stranu ovog „kanala“.

Obišli smo Karababa tvrđavu i muzej na kopnenom delu Chalkide – preporučujemo.

Na 3,5 km je mesto Agios Minas – lepo, malo i ljupko… tamo smo lepo ručali u jednoj od taverni. Preporuka Grka – na ostrvskom delu je skuplje i lošije, a ovde se ide na klopu.

Ostavite odgovor