Budimpešta

Slika

Budimpešta je glavni grad Mađarske. Nastala je spajanjem Budima, Obudima i Pešte 1873. god. To je grad parkova i zelenila, sa prelepim mostovima i brojnim kulturno-istorijskim spomenicima. Odličan izbor ukoliko ste u nedoumici gde da provedete vikend.

Razgledanje Budimpešte možda je najbolje započeti na Trgu Heroja koji je sagrađen u čast i sećanje na velike vojskovođe u mađarskoj istoriji. Tu imate i veliki besplatni parking gde možete ostaviti svog četvorotočkaša dok vi šetate gradom. Jer mesto za parking u Budimpešti nije lako naći a nije ni jeftin. O jednosmernim ulicama bolje i da ne govorim.

Centralno mesto na trgu zauzima spomenik Milenijum, podignut 1896.

Na ovom trgu se još nalaze i muzej lepih i muzej savremenih umetnosti.

Slika

Preko puta Trga heroja nalazi se srpska ambasada. Za nju je vezana jedna zanimljivost a to je način na koji ju je naša zemlja dobila. Smatra se, da se jedna mađarska grofica zaljubila u Jovana Dučića, našeg poznatog pesnika, koji je u to vreme bio predstavnik naše države u Mađarskoj, i poklonila mu je.

Slika

U neposrednoj blizini Trga heroja je prelep gradski park u kome se održavaju novogodišnje kao i razne druge proslave. Tu je i zamak Vajdahunjad koji je kao iz bajke, sagrađen u različitim arhitektonskim stilovima (romanski, renesansni, barokni) ali i jezero gde mozete uživati u vožnji čamcem, ukoliko je lepo vreme, ili klizati, zimi kada se jezero zaledi.

Nedaleko od gradskog parka nalazi se zoo vrt. Vredi ga posetiti posebno ukoliko ste sa decom. Zaista je lepo uređen, prepun je divne vegetacije, životinje su u njemu smeštene geografski. Ono što je meni jedino zasmetalo je nedostatak ploča s natpisima na stranim jezicima. Sve je na mađarskom.

Ostavite odgovor