Kratki putopis sa Lefkade za početnike

Pre nego što vam opišem neka mesta na Lefkadi, moram da kažem da je samo putovanje oko ovog ostrva pravo uživanje za oči, a samim ti i za dušu. Lefkada je možda u nekim uslovima surovija i nepristupačnija za kupanje, ali meni je bilo apsolutno dovoljno da posmatram sve te lepe pejzaže i neobočno plavo tirkizno more. Najviše bih volela, a to i planiram, da sledeći put na Lefkadu odem van sezone. Ne treba uopšte da srećem ljude, eto možda poneku ovčicu. 🙂

Slika

Slika

Najveće mesto, tj glavni gradić na Lefkadi je Lefkas. Na početku sam vam već rekla kako je preko dana velika gužva od pešaka i kola u njemu i da se u njegovoj luci nalazi puno jedrilica. Kako smo bili smešteni van njega, samo smo u večernjim časovima dolazili u šetnju. Lefkas mi se veoma dopao, odiše nekim starinskim šarmom i elegancijom. Ima dosta starih kamenih kućica, a šetališna ulica je veoma lepo uređena. Tu se nalazi crkvica, nekoliko malih trgova, poznati mostić, gde se svi slikaju. Apsolutno preporučujem da ga obiđete.

Na jugu Lefkade, na potpuno suprotnoj strani od Lefkasa, nalazi se mesto Vasiliki. Popularno je kao baza za turiste koji žele da budu bliže Porto Katzikiju i još nekim najboljim plažama. Simpatično malo mesto sa nekoliko ulica i podosta vila i manjih hotela. Najlepši deo Vasilikija jeste ulica kod marine, gde se nalaze restorani uz samu obalu. Na ulazu u Vasiliki, nalazi se velika plaža, ali pošto je vetrovita, preplavljena je surferima. Iz Vasilikija polaze trajekti prema Kefaloniji.

Slika

Slika

Najpopularnije nesto na istočnoj obali Lefkade je Nidri, koje je najčešće u ponudi naših turističkih agencija, pa samim tim ima puno srpskih turista. Nidri je takođe poveća luka, sa uskom šljukovitom plažom, širokom ulicom koja prolazi kroz centar i lepim šetalištem uz marinu. Mnoge vile i hoteli su načičkani baš uz tu uzanu plažu, ali pošto je blizu pristanište, meni je sve izgledalo malo prljavo i tesno za plivanje. Mnogim turistima to nije smetalo, već su potpuno opušteno uživali na plaži. Meni se Nidri dopao isključivo kao mesto za šoping i za izlazak u neki od restorana ili barova na obali mora. Zapravo, u večernjim časovima, na širokoj promenadi bila je jako lepa i vesela atmosfera.

Slika

Slika

Ovde se moja priča o Lefkadi završava, a ja sam sigurna da ću moći u budućnosti da je proširim, tako što ću se jedanput ponovo vratiti na nju. Na Lefkadi ima još dosta toga da se vidi, kao što su: Manastir Feneromeni, prelepo ribarsko selo i luka Sivota, svetionika na uzbudljivom krajnjem jugu Lefkade i mnogo drugih zanimljivosti  i prelepih plaža (Miloš, Kavalikefta, Megali Petra i dr).

Slika

 

Ostavite odgovor