Kratki putopis sa Lefkade za početnike

Prva lepotica koju videsmo na zapadnoj obali je Katizma i do nje se od grada Lefkasa relativno brzo i lako dolazi. Sada je već bilo vreme da krenemo u „srce“ divljine Lefkade, ka jugu zapadne obale, gde je tek vožnja prava avantura, a plaže izgledaju kao sa druge planete. Bez plana krenusmo i uz prisećanje šta sam čitala sa neta, gde, kako, kuda skrenuti, krenemo ka tim najlepšim krajevima ostrva. Mislim da je na Lefkadi upravo najteže spojiti nebrojeno puno objašnjenja sa neta sa onim šta se vidi u praksi. Pričali su da se skrene kod nekog znaka, objašnjavali razne prečice, prolazi se kroz malo selo Kalamici ili se ne prolazi ili se kod nejga skreće, dakle sve mi se smutilo i na kraju samo smo pratili putokaz za najpoznatiju plažu na Lefkadi, a i šire, čuvenu Porto Katziki.

Porto Katziki izgleda tako, da će vas iznenaditi i oduševiti koliko god vaša očekivanja budu velika. Poznata plaža je u avgustu mesecu u podne pretrpana turistima, ali na njenom krajnjem levom delu, uz visoke litice pod uglom od 90 stepeni, mogli smo malo da se izolujemo od sveta. Na ovoj plaži „Lefkada plavo“ je još plavlje, ogromne stene su razbacane po plaži, a na samoj plaži su još sitnije i finije peščane kuglice kao čiodice!

Slika

Slika

Slika

Slika

Ljudi su se hrabro ugnezdili između svih ovih stena raznih boja

Slika

Po meni najinteresantniji je desni kraj Porto Katzikija, priljubljeni uz ovaj okomit zid, morali smo da podnesemo na našem telu sitne kamenčiće koji otpadaju sa ove visoke stene.

Slika

Lefkada nam je priredila mnoga iznanađenja, ali na Porto Katzikiju me je jedno posebno zbunilo. Plivajući u tim lepim plavim prostranstvima, shvatila sam da se kroz tu tirkiznu vodu ništa ne vidi, ni prst pred nosom. Dakle, u ovom delu nema ništa od ronjenja, izbrišite tu aktivnost sa spiska.

Giola, na ovu plažu smo, moram priznati stigli sasvim slučajno. Svako će po planu posle Porto Katzikija sigurno otići na Egremni plažu, još jednu čuvenu lepoticu na zapadnoj obali. Tako smo želeli i mi. Ka ovoj plaži vodi jako uzak put, koji je u avgustu mesecu bio potpuno zakrčen. Morali smo da odustanemo od posete i nadalje slučajno naiđosmo na prazno i slobodno skretanje ka Gioli. To je velika plaža sa beach barom, restoranima, ali ovde više nema onih sitnih čiodica, već uglavnom šljunak i kamenje. Ovde bar ima dosta praznog mesta.

Slika

Slika

Ostavite odgovor