Kratki putopis sa Lefkade za početnike

Gradić Lefkas, a posebno njegov novi deo je prilično prostran i vidi se da se i dalje širi. U daljem obimu grade se zgrade srednje visine, kao neka naselja, a to do tada nisam videla u drugim gradovima na nekoliko grčkih ostrva. U novom delu je i luka sa velikim brojem jedrilica i drugih različitih plovila. Inače, oko Lefkade stalno šparta puno brodića sa zastavicama iz raznih delova sveta. Izgleda da je Lefkada jako popularna u svetu nautike. Već tu, pored luke, gde su ulice prostrane, a posle takvih ulica više neće biti, gužva je i metež od kola i pešaka. U avgustu mesecu Lefkada je preplavljena italijanskim i drugim turistima.

Slika

Prvog dana boravka samo prolazimo kroz Lefkas i upućujemo se duž istočne obale do smeštaja u maloj oblasti Episkopos, između Ligie i Nikiane. Tu nas čeka novo iznenađenje. Glavni put oko Lefkade je prilično uzan, a pošto je istočna obala bukvalno pretrpana turističkim smeštajnim kapacitetima, automobili, autobusi, pešaci, samo prolaze u svim mogućim pravcima. Odmah se nameće zaključak da je važno voziti pažljivije, ali ne i sporije nego inače. Sjatili su se vozači sa različitim stilovima upravljanja vozilom, ali brzina i žurba je čini se zajednička za sve. Kako se put sužava, tako su krenule krivine, usponi, padovi, a povremeno se čak desi da neka od kuća jedim delom zalazi pravo na tu magistralu. Na to se može naići na više mesta oko cele Lefkade. Hoteli, kuće, vile se stiskaju jedna uz drugu, jedna na drugu, tik uz bučnu i užurbanu ulicu. Vodite računa da ne budete na tako nekoj lokaciji, gde danonoćno nećete imati mira.

Mi smo imali sreće da smo izabrali jedan deo, koji je zavučen u odnosu na magistralu, u mestu Episkopos na istočnoj obali. Ova strana Lefkade je urbanija i da kažem ružnija u odnosu na zapadnu, tako da je mnogi neće uzimati u razmatranje kod izbora smeštaja. Moj stav je bio da vidim celu Lefkadu i da budemo bliže glavnom gradu, izborom Episkoposa smo uspeli da ispunimo oba uslova, pa i još više od toga.

Ostavite odgovor