Музеј кућа Боре Станковића, Врање

Музеј кућа Боре Станковића, његова родна кућа, налази се у Врању у некадашњој Доњој махали. Плац на коме се налази кућа купила је баба Злата, Борина баба по оцу. Данас, улица у којој се налази кућа, се зове Баба Златина улица.

Кућа је подигнута 1855. године, као четвороделни објекат са отвореним тремом и доксатом под којим је улаз у подрум. У дворишту се налази башта, стари дуд, калдрма и бунар, као и летња кухиња. Највећа просторија у кући је гостињска соба. Намештена је полуоријентално.  Одмах поред ње је Златина соба, са креветом и разбојем. У кући и летњој башти је изложено доста посуђа из тог периода. Могуће је видети и миндерлуке за седење поред прозора, сандук за постељину и мангал.

Сам Бора је за своју кућу писао: “Наша кућа беше стара, широка, сува, гломазна и заудараше на чађ. Са улице била је ограђена високим зидом. Капија беше велика, стара, с похорђалим алкама и испод које се могаше човек провући у свако доба. Испред куће беше стари бунар а око њега наслагане велике плоче од којих је отицала устајала, црна барица по којој патке цео дан батргаху. Више бунара била је винова лоза, а на сред дворишта стари дуд – „шандуд”. С леве стране беше одмах поток, а иза њега вaша башта ограђена заваљеним и испрекиданим плотом.”

003 Kuca Bore Stankovica

006 Kuca Bore Stankovica

007 Kuca Bore Stankovica

008 Kuca Bore Stankovica

009 Kuca Bore Stankovica

010 Kuca Bore Stankovica

011 Kuca Bore Stankovica

012 Kuca Bore Stankovica

013 Kuca Bore Stankovica

014 Kuca Bore Stankovica

015 Kuca Bore Stankovica

016 Kuca Bore Stankovica

017 Kuca Bore Stankovica

018 Kuca Bore Stankovica

019 Kuca Bore Stankovica

020 Kuca Bore Stankovica

 

Ostavite odgovor