Kratki putopis sa Lefkade za početnike

Mogli smo tako na istočnoj obali da meditiramo unedogled, ali došao je trenutak da najzad odemo na zapadnu obalu i da vidimo ta plava prostranstva.

Pošto smo bili smešteni na severoistočnoj strani, lakše i brže je bilo da se na suprotnu stranu ostrva uputimo magistralom pored Lefkasa, zatim pored oblasti Agios Ionnis pa prema nizu čarobnih plaža od Pefkulije, Ag. Nikitasa, Katizme… Prošli smo pored skretanja za Faneromeni manastir i posetu istom ostavili za neki drugi put, jer smo jedino želeli da napokon stignemo do neke lepe plaže. Upravo posle tog skretanja, počinju da se nižu uzbudljivi pejzaži zapadne obale Lefkade. Krivine postaju oštrije, put je još uži, brda i stene su mnogo veće, jako duboki ponori, a plaže… pa plaže su ogromne! Ubrzo prolazimo pored plaže Pefkulija, na kojoj je more vidno plavlje, ali nastavili smo vožnju, jer smo znali da ćemo dalje videti ono zbog čega se na Lefkadu i dolazi. Bili smo prinuđeni i da odustanemo od obilaska malog mesta Ag. Nikitas, zbog dugačkog reda automobila, nije moglo ni da se priđe ulazu u mesto. Nemojte ići u avgustu na Lefkadu!

Nastavljamo dalje i… eto je… moćna i savršena Katizma! Toliko je velika, pa da se sjati pola Evrope, na njoj uvek ima mesta. Da biste razumeli kolika je razlika u boji mora kada se uporede istočna i zapadna obala, pokazaću vam dokaz slikovito.

Boja mora na istočnoj obali

Slika

Boja mora na zapadnoj obali – Katizma

Slika

Katizma je najveća plaža na Lefkadi, uređena, ima dosta suncobrana, praznog prostora, lako se stiže do nje, ima dosta mesta za parkiranje. Na njoj je mali vašar, već prepuna ljudi koji šprataju na razne strane. Često su na toj plaži ogromni talasi, ali sada, usred avgusta meseca voda je mirna, čarobno plava, solidna za plivanje, ali fakat, u odnosu na Egej, osetno hladnija. Dobro, ovde više nema kamenja, već zasita finog krupnijeg peska, isnteresantno ujednačenog oblika. Neću vam kačiti slike Katizme sa litice, jer ih imate na svim mogućim sajtovima na netu i odatle zaista najlepše izgleda. Ne moram ni da vam okačim slike plaže gde kupači leže pod suncobranima. Na Katizmi bih izdvojila njen krajnji desni deo, koji se meni posebno dopao i na kom sam se najlepše osećala!

Desni krajnji deo Katizme, mali separe na plaži, do kog se dolazi prolaskom kroz ovaj prirodni tunelčić.

Slika

U tom delu svuda su „razbacane“ stene

Slika

Između stena je svuda pesak!

Slika

Poseban je ugođaj provesti ovde u vreme zalaska sunca, koje daje zaslepljujući bljesak od stena, dok vas more lagan zapljuskuje u plićaku, dok ležite zaronjenih ruku i nogu u taj pesak, neverovatno ujednačenog oblika svakog zrna, kao male čiodice!

Slika

Slika

 

Ostavite odgovor