Kefalonija – ljubav na prvi pogled

Izleti i obilasci

Na prethodnim stranama opisao sam šta sam uspeo da obiđem tokom 20-ak dana provedenih na ostrvu. Svi obilasci bili su u sopstvenoj režiji, neki unapred planirani, neki i slučajni. Postoji i mogućnost da ostrvo bolje upoznate na organizovanim izletima bilo preko naših ili lokalnih turističkih agencija i evo ponude jedne od agencija u Lasiju.

Odlazak na Kefaloniju, a pretpostavljam i na svako drugo ostrvo, ne bi bio potpun ako odmor provedete samo u mestu u kom ste smešteni ma kakva da je plaža. Tih „gradskih“ plaža možete naći i na mnogo bližim destinacijama.
Prve godine sam tek uz asistenciju predstavnika agencije uspeo da obezbedim rent-a-car. Skoro da nisu hteli da razgovoraju o najmu na 3 dana. Platio sam 160e za auto klase B (Panda, Fiesta, Daihatsu Sirion) za 3,5 dana. Na Kefaloniji auto uzimate u 17h kako biste mogli odmah ujutru da krenete u obilazak.

Poučen tim iskustvom par nedelja pre ovogodišnjeg polaska sam poslao par mailova i pokušao da rezervišem auto. I jedino sam tu primetio da se ekonomska kriza odražava na turističku sezonu. Iz više agencija su mi ponudili auto i iako nisu bili najjeftiniji uzeo sam auto kod iste agencije za 120e. Na licu mesta sam video da je u mnogim izlozima bilo izloženo da je moguće rentiranje i na 1-2 dana. Drugi pokazatelj krize je da su nam ponudili da umesto autorizacije kreditne kartice (rezervišu vam sredstva u slučaju da izgubite ključ ili ako oštetite donji stroj auta) ostavimo pasoš kao zalog. Razlog je zatvaranje banaka i njihova neažurnost pa pare ostaju rezervisane i nekoliko nedelja nakon što agencija skine rezervaciju.

Naravno da važi pravilo da što više dana rentirate nižu cenu dobijate. Benzinskih pumpi ima dovoljno i često, pa o tome ne treba da brinete.

A dok se budete vozili ovakav prizor ne bi trebao da vas začudi i iznenadi.

Gastronomija

Svakako da jednu destinaciju opisuje i gastronomija. Zbog velikog broja turista i ponuda u restoranima je zaista bogata i ima i tradicionalnih grčkih taverni i fensi restorana sa internacionalnom kuhinjom, picerija, pa i kineski restoran. Kao najbolji restoran na ostrvu pominje se restoran Makis koji se nalazi na putu između Asosa i Fiskarda, a u kojem su ručavale brojne holivudske zvezde. Restoran je veoma jednostavan i nije skup već ga karakteriše što je porodičan biznis i što namirnice sami uzgajaju.

Na Kefaloniji na primer nema girosa kao na drugim destinacijama, košta 3e i nije nešto. Kažu da do pre 10-15 godina nisu ni pravili giros već tek sa masovnijim turizmom. Zato im je suvlaki odličan. Ono što treba da probate su:

– kefalonijska feta od 70% ovčijeg i 30% kozijeg mleka, prodaje se u dve varijante, klasična kocka u surutci i pola kg košta oko 5e u marketu i stara feta koja je veoma jaka i slana i fantastično ide uz uzo čiji kg košta oko 15e

– kefalonijska pita od mesa originalno se pravi od sitnih kockica tri vrste mesa, luka i pirinča, sve to uvijeno u testo, veoma je ukusno i u restoranu uz pitu služe i salatu; porcija košta oko 8,5e i ja je jedva savladam, u pekarama se prodaju manje pite i koštaju 3e i sasvim je dovoljna za doručak (mada mislim da je u pekari samo jedna vrsta mesa)

– zečetina u paradajz sosu je još jedno tradicionalno jelo i veoma je ukusno

– supa/čorba od kozijih iznutrica posebno se sprema za 15. i 16.avgust, dva najveća verska praznika na ostrvu.

Ostavite odgovor