Kefalonija – ljubav na prvi pogled

Plaže

Pre puta na internetu sam našao mapu sa najlepšim plažama, samo je autor zaboravio da plaže i označi i napiše kako do njih da se dođe. Zato sam se malo pomučio da identifikujem plaže i ovde vam ih postavljam.

Slika

Plaže u okolini Argostolija i Lasija – 1. Makris Gialos i 2. Platis Gialos (praktično jedna plaža sa stenovitom preprekom preko koje se lako prelazi, top10), zatim tzv. aerodromske plaže 3. Minies, 4. Ammes, 5. Ai Helis i 6. Avithos i na kraju 7.Spartia ( u tom delu postoje još dve zanimljive plaže Ag.Tomas, zvezda u usponu i Ammos ili Pessada)

Plaža u Lourdasu – 8. Lourdata (top10), u blizini se nalaze i manastir svetog Gerasima, vinarija Robola i ostaci tvrđave sv.Đorđa

Plaže u okolini Skale – 9. Koroni, 10.Kaminia, 11. i 12. Skala (top10), 13.Limenia i 14.Raya (prilaz samo sa morske strane)

Plaže u okolini Samija – 15.Antisamos (top10), 16. Ag.Paraskevi, 17. Ag.Sofia, u blizini su još i podzemno jezero Melisani, pećina Drogarati i veštačko jezero Karavomilos

Plaže u okolina Fiskarda – 18. Foki (top10), 19. ?, 20. Embilisi (top10), 21. Alaties, poseta Fiskardu je bila okidač da posetim Kefaloniju, a evo dve godine ne idem do njega. Razlog je što ima dosta da se vozi, a plaže koje su u njegovoj okolini nisu uređene, već vam trebaju sopstveni suncobran i ležaljke ili da stignete ranije i zauzmete mesta u prirodnom hladu. Ovo su i retke plaže na ostrvu koje imaju hladovinu

Plaže u okolini Asosa – 22. Asos, 23. Mirtos (top10), 24. Ag.Kiriaki

Plaže na poluostrvu Paliki – 25. Fteri (čamac), 26. Petani (top10), 27. Platia Amos (top10, ali stepenice srušene u zemljotresu pre dve godine), 28? i 29. Xi (top10), iznad plaže Platia Amos nalazi se manastir sv.Kipuriona. Poluostrvo Paliki je najpitomije, putevi su širi i bez krivina.

 Plaža Mirtos

 

Mirtos plaža nalazi se 30-ak kilometara udaljena od Lasija, ubraja se u 10 najlepših plaža Mediterana i najimpresivnija je plaža na ostrvu. Pogled sa vidikovca „obara sa nogu“, a ne zaostaje ni kada se spustite do plaže. Poslednjih 4km je u serpentinama i na kraju puta se nalazi parking, ali ako dođete posle 13h možda morate da parkirate i na putu. Po povratku u auto čeka vas toplotni šok jer hlada ni na plaži ni na parkingu nema. Na plaži postoji kantina sa osnovnim pićima, kafama i sendvičima, na moje iznenađenje cene niže nego u Lasiju, a jedina na plaži. Postoje tuševi, kabine i wc (pristojno čisto), ležaljke po ceni 7e komplet.

Plaža je ogromna pa mesta ima koliko volite, a osećaj gužve samo kada pogledate ka parkingu. Na plaži i na ulazu u more je krupniji šljunak, oblutak bele boje koji daje fantastičan kontrast tirkiznoj boji vode. Na jednoj strani plaže postoji pećina i iako ima istaknutih znakova da preti odron to me nije sprečilo da odem i do nje. I predstavnici agencije i vodiči o ostrvu spominju postojanje struja, talase, ali u dve posete plaži more je bilo savršeno mirno, a kupanje pravo uživanje. Do plaže se može doći samo automobilom, ne postoji bus prevoz ili izlet. Ako u nekom izletu piše poseta plaži Mirtos to znači samo odlazak na vidikovac sa koga je ova slika nastala.

 

Plaža Antisamos

 

Antisamos plaža nalazi se 27 km istočno od Argostolija i 4 km od mesta Sami. Za glamur i publicitet Kefalonija može da zahvali snimanju holivudskog filma „Mandolina kapetana Korelija“, koji je snimljen 2000-te na plaži Antisamos. Pejzaž kombinuje sve nijanse plave i zelene, gde vegetacija raste skoro uz more. Potpuno organizovana plaža, sa brojnim kafićima koji iznajmljuju ležaljke. Jedino na ovoj plaži smo dobili ležaljke uz naručeno piće, ali nije tako na celoj plaži već od restorana do restorana. Na plaži je oblutak, a dubina počinje veoma brzo (svega par m od obale). Ovde sam video i najviše ribica koje plivaju oko vas. Do plaže se jedino može automobilom, sa tim da eventualno možete uzeti taksi iz Samija.

 

Plaža Petani

<br/><a href="http://oi68.tinypic.com/4qo19f.jpg" target="_blank">View Raw Image</a>

Petani plaža se nalazi 20-ak kilometara severozapadno od Argostolija na poluostrvu Paliki. Ime je dobila po Homerovoj reči koja označava područje sa obiljem vode tokom cele godine. Plaža Petani se sastoji od finih belih oblutaka u kombinaciji sa peskom i kristalne tirkizne vode. Put do plaže je jedinstven sa 7 oštrih ukosnica i ponekom rupom, a jedinstvena je i lepota celog predela koji bukvalno ostavlja bez teksta. Plaža je organizovana sa kantinom, ležaljkama i mnogim restoranima na obali mora. Dugačak je i prostor za sopstvene ležaljke. Postoji naravno i parking (parking je na svim plažama besplatan). Kada sam došao na plažu bilo je oblično pa slika nije baš reprezentativna, a meni se ova plaža najviše svidela.

 

Plaža Xi

 

Xi (Ksi) plaža se nalazi na 40 km udaljenosti od Argostolia i 10 km od Liksurija na poluostrvu Paliki. Između ova dva grada često saobraća trajekt, cena je za auto i 2 osobe 9,2e pa se i finansijski i vremenski isplati. Plaža Ksi je izuzetak u odnosu na ostale plaže Kefalonije, jer nema ni strme litice ni duboku vodu – prednost je laka dostupnost. Njene vode su veoma plitke, uvek je toplija nego na ostalim plažama i zato je pogodna za decu. Ono što čini Ksi plažu tako jedinstvenom je njena crvenkasta boja peska. Na plaži ima gline, pa možete uživati u prirodnoj i besplatnoj spa seansi – priča se da ta glina čisti i zateže kožu. Plaža je dobro organizovana i lako ćete naći mesto za parkiranje. Za ljubitelje sportova na vodi, Ksi nudi veliku raznovrsnost. I sve je to lepo, ali za mene: bio-video-lepo, ali zbog te boje peska more izgleda kao bara.

 

Plaža Makris Gialos i plaža Platis Gialos

<br/><a href="http://oi63.tinypic.com/2useedk.jpg" target="_blank">View Raw Image</a>

Najviše vremena sam proveo na plaži u samom Lasiju koja se zove Makris Gialos, u prevodu dugačka plaža, odnosno na plaži Costa Costa beach bara. Do plaže se može doći kolima, ali niži automobili treba da paze da je razlika između betonske staze / puta i zemljanog parkinga dosta visoka. Parking je veliki i ima hladovine. Plaža je najfiniji pesak i na plaži i u vodi i raj za stopala. Ispred Costa Costa bara mogu se iznajmiti ležaljke (6e komplet, 8e drvene i 15e baldahini za 4-oro), naručiti piće koje će vam doneti do ležaljke ili otići u bar. Izbor hrane i pića je odličan, a cene pristojne. Ono što me je oduševilo je čistoća, momak koji sakuplja otpatke na plaži šparta između ležaljki non-stop, a wc je sigurno čistiji od većine u Bg restoranima. Postoje tuševi, kabine za presvlačenje, masaža, sportovi na vodi… Veliki prostor namenjen je za postavljanje sopstvenog plažnog mobilijara. Voda je svih 10 dana bila čista, par dana sa manjim talasima, dubina počinje posle par metara. Pre podne nema gužve ili je manja, ali između 16 i 19:15 zna da bude gužve kada dođe omladina iz Argostolija, a ove godine su oni drveni reketi bili baš popularni. Jedna od boljih gradskih plaža na kojima sam bio.

Na ovu plažu se praktično nastavlja plaže Platis Gialos, u prevodu duboka plaža, odvojena samo stenom preko koje se može prepešačiti. Na plaži postoji kantina i na njoj ima više porodica sa decom.

 

Plaža Gradakia

Plaža Gradakia je još jedna plaža u samom Lasiju i nalazi se na samom početku mesta, najbliža Argostoliju. Karakteristična je po sivom pesku i značajno mirnijoj atmosferi nego na Gialos-ima. Iznad plaže nalazi se restoran i tuš, a do plaže se može doći i automobilom ali nema nekog velikog parkinga.

 

Plaža Avitos

Po karti koju sam dobio u rent-a-car agenciji najlepša plaža od tzv. aerodromskih plaža u okolini Lasija je Avitos. Meni se uopšte nije dopala, uska plaža, sa krupnim kamenjem na ulazu u vodu. Napravio sam samo jednu fotografiju i krenuo na drugu plažu.

 

Plaža Ai Helis

Simpatična plaža, baš onakva kakvu ja volim, sa ležaljkama i barom, terenom za odbojku, pristojnim delom za sopstveni mobilijar, tušem. I na plaži i na ulazu u vodu je sitan pesak, a i plićak je par metara pa je voda toplija. Iznad plaže postoji mali parking, a automobili su parkirani i duž ulice kojom se spuštate na plažu. Kako sam na plažu stigao poslepodne nije bilo gužve.

 

Plaža Lourdas

Plaža se nalazi u mestu Lourdata, tradicionalno selo sa lepim trgom kojim dominira platan pod čijim krošnjama su restorani i kafići. Deluje mi da su tu uglavnom smešteni Britanci. Plaža je dugačka, ne mnogo široka i iznad nje se nalazi šetalište i taverne koje imaju svoje ležaljke na plaži. Naizmenično se smenjuju delovi sa ležaljkama i slobodni delovi. Na plaži i u vodi je pesak, sa tim da je pojas uz vodu od nabijenog peska, skoro zemlje. Postoje tuševi na plaži, ali nema wc-a ili svlačionica.

 

Plaža Agios Kiriakis

Po preporuci predstavnika agencije posetio sam i plažu koja se nalazi u selu Agkonas. Plažu nazivaju i mali Mirtos, ali na mene nije ostavila neki poseban utisak. Do plaže se stiže zemljanim putem, postoji restoran koji iznajmljuje ležaljke, u pozadini se smestilo par kampera. Plaža je peskovita, ne mogu da kažem da nije lepa, ali ni po čemu specijalna.

 

Plaža Agia Paraskevi

Plaža je od Agia Efimie udaljena 4km. U pitanju je mala plaža u zalivu od krupnijeg belog kamena i na plaži i u ulazu u vodu. Parking postoji u restoranu, ali se češće parkira na samoj magistrali. Inače plaža je na samoj krivini, pa autobusi kada nailaze trube. Prirodnog hlada ima samo za nekoliko peškira. Ono što plažu čini posebnom je što se ležaljke za iznajmljivanje nalaze u maslinjaku iznad plaže i sigurno je najbolji hlad na plaži na kojem sam bio. Par ležaljki košta 6e kao i skoro svuda na ostrvu. Dvorište je ukusno uređeno sa detaljima, ljuljaškama za decu, tušem i svlačionicom. Vlada neverovatan mir i svi skoro šapuću.

Ovo je zaista samo mali deo plaža na ostrvu, uz malo avanturističkog duha moglo bi se organizovati nekoliko letovanja, a da ne ponovite plažu.

Ostavite odgovor