Kefalonija – ljubav na prvi pogled

Argostoli i Lasi

Po mom skromnom mišljenju Argostoli ima sve što vam treba na letovanju, čak i više od toga. Popločano šetalište uz more bez saobraćaja, pešačku dugačku ulicu punu butika, prodavnica suvenira i kafića, veliki trg na kome se često organizuju koncerti ili pozorišne predstave, veliki broj restorana (postoji čak i kineski restoran), park sa borovima, hipermarkete na periferiji, rent-a-car agencije i turističke agencije… jedino nema plažu.

Grad je dosta oštećen u zemljotresu ’53 i nakon toga obnovljen pa povremeno više podseća na gradiće italijanske rivijere nego na tradicionalno grčko mesto. Nije baš lako naći mesto za parkiranje u večernjim satima.

Lasi pre predstavlja predgrađe Argostoliju nego zasebno mesto. Praktično su povezani i svo vreme pešačite trotoarom pored kuća. Ako se odlučite za pešačenje budite spremni za savladavanje uzbrdice, postoji i lokalni bus ali on saobraća samo do 21 u punoj sezoni, a taxi saobraća kao linijski sa istom cenom bez obzira na početnu / krajnju tačku. I pored toga što sam na letovanje išao bez kola u Lasiju može da se funkcioniše potpuno ok. Nema pekare, ali hleb i pecivo stižu svakog jutra u markete u 8h i ima ih celog dana, nema mesare, ali upakovanog mesa ima u svim marketima kao i zamrznutih proizvoda, nema lekara ali je Argostoli jako blizu itd. Zato Lasi ima nekoliko plaža. Na prethodnoj strani sam prikazao meni najlepše Makris i Platis Gialos i Gradakiu, ali postoje još i uvale kod hotela Mediteraneo i White Rocks.

Asos

Pravo primorsko mesto, kuće u venecijanskom stilu, šarene i „jedna na drugoj“, mirno, tvrđava iznad mesta do koje vodi staza u debelom hladu, par restorana odmah pored vode. Uzane uličice, kuće u raznim bojama obrasle lijanderom i ribarski brodići u luci karakterišu ovo malo mesto. Za Asos kažu da je mini Fiskardo. Glavni skver nosi ime “Pariz”, u znak zahvalnosti Francuzima koji su posle zemljotresa pomogli da se Asos obnovi. Moglo bi se reći da je Asos najfotogenčnije mesto na Kefaloniji, lepo je sa koje god strane da je uslikano. Spuštanje do Asosa je pravi izazov u vožnji jer ima 7 ukosnica pod nagibom, ali je put širok i generalno vozi se veoma sporo. Asos se nalazi u dubokom zalivu, voda je savršeno mirna i toplija. Plaže su male i kamenite, ali za jedno brzo kupanje mogu da posluže.

Fiskardo

Fiskardo je zapravo bio razlog da izaberem Kefaloniju kao destinaciju, a eto za dve godine letovanja nisam ponovo otišao do njega. U pitanju je šarmantno ribarsko selo sa direktnim pogledom na ostrvo Itaku. Atmosfera je opuštena iako ga krasi kosmopolitski karakter, čemu doprinosi i veliki broj jahti usidrenih u marini. Ovo je jedini gradić koji nije pretrpeo razaranja u mnogobrojnim zemljotresima koji Kefaloniju tradicionalno pogađaju. Fasade su pastelnih boja i pažljivo održavane.

Agia Efimia

Malo, tradicionalno ribarsko selo okruženo planinama. Zbog centralnog položaja na ostrvu popularno je kao baza za letovanje, a ima i lepu marinu u kojoj je usidren veliki broj jahtica. Sama plaža u mestu i nije nešto, ali u marini postoji 10-ak žutih taksi brodića koji voze do obližnjih plaža i videli smo veliki broj turista koji kupuju karte i ukrcavaju se. Po tome što je većina imala suncobrane i frižider kutije pretpostavljam da idu na plaže kojima je moguće prići samo sa mora. Agia Efimia je poznata i po proizvodnji mlečnih proizvoda i u mestu se nalazi najveća proizvodnja kefalonijske fete.

Kato Katelios

Malo ribarsko selo, koje e uveče uvek puno turista koje su došli na večeru na specijalitete od ribe. U pitanju je ribarsko selo i tokom dana se služi samo sveža upecana riba. Iako u jelovniku ima i suvlakija, kleftika, vegeterijanskih jela nisam video nikoga ko je to jeo. Uz obalu se nalazi veliki broj restorana, a dnevni ulov je izložen ispred. Skoro svi restorani imaju baštu i na samoj obali, a par njih i stolove na samoj plaži.

Ostavite odgovor