Kefalonija – ljubav na prvi pogled

Osim plaža Kefalonija nudi dosta prirodnih lepota, istorijskih objekata, manastira…

 

Podzemno jezero Melisani

 

U pitanju je podzemno, pećinsko jezero otkriveno je kada se obrušio krov pećine. Prema legendi dobilo je ime po nimfi Melisani, koja se u njemu udavila zbog neuzvraćene ljubavi prema bogu Panu. Jezero se nalazi 5 km od Samija i najbolje je doći između 12 – 15 h zato što je tada sunce iznad otvora pećine. Oblika slova B pećina je dimenzija 40 m x 36 m, temperatura vode je oko 3 stepena pa nema kupanja. Ulazak je 7e, a vožnja čamcem po jezeru traje 10-15 min. Do jezera se stiže tunelom, a na površini postoji prodavnica suvenira i kafe.

 

Manastir Svetog Gerasima

 

Najlepši i najpoznatiji manastir na ostrvu, mada ima i mnogo starijih. Sveti Gerasim, poznat kao čudotvorac i svetac zaštitnik Kefalonije, živeo je u XVI veku. Postao je monah vrlo mlad, živeo u Svetoj zemlji 12 godina, zatim 5 godina na Zakintosu, i na kraju boravio u stalnoj molitvi u pećini blizu mesta Spilia, pored Argostolija. Bio je veoma poštovan i učio je lokalno stanovništvo kako da gaje masline, vinovu lozu i kopaju bunare za pijaću vodu. Sveti Gerasim se praznuje 16. avgusta.

Za manastir se vezuje jedna legenda o zmijama. Kada su gusari pokušali da opljačkaju manastir monahinje su provele celu noć u molitvama za spasenje. Ujutru se oko manastira pojavio veliki broj zmija koje su oterala osvajače. Kažu da se svake godine 6. avgusta u tom području pojavljuju male bezopasne zmije sa obeležjem krsta na glavi koje monahinje skupljaju u tegle i nakon litije 16. avgusta ih puštaju i da se ta vrsta zmija može videti samo tih 10 dana. Zabeleženo je da se zmije nisu pojavile 1940. godine ni tokom četvorogodišnje okupacije kao ni 1953. godine kada je ostrvo pogodio razoran zemljotres.

Druga legenda kaže da se nivo vode u svim bunarima na ostrvu poveća na dan svetog Gerasima. U drugom dvorištu nalazi se nova manastirska crkva u kojoj se obavljaju venčanja i krštenja. A između dva dvorišta veliko stablo fikusa, a ja sam prvi put video da fikus cveta.

 

Vinarija Robola

 

Vinarija se nalazi par stotina metara od manastira. Proizvodnja vina na Kefaloniji ima tradiciju dugu oko 3500 godina, još kada je Odiseju njegov otac Leart darovao 50 različitih sorta grožđa. Danas se 48 različitih sorti grožđa gaji u vinogoradima Kefalonije od kojih je najpoznatijia Robola. U vinariji se pravi nekoliko vrsta vina, najpoznatije je belo vino Robola koje se pravi od mešavine sorti grožđa, takođe belo San Gerasimo i crveno vino Linos sa aromom vanile i cimeta. Ne znam kako funkcioniše obilazak i degustacija vina, kada sam stigao grupa Engleza se spremala za ulazak pa smo se priključili. Vodič na finom engleskom je objašnjavao osnove postupka pravljenja vina. Ceo obilazak proizvodnje je trajao oko 20min. Proizvodnja je poprilično automatizovana. U izložbenim prostorijama nalaze se predmeti vezani za nekadašnji način proizvodnje vina i obrade vinograda. Bez obzira na automatizaciju završno pakovanje se obavlja ručno. Originalna Robola poznaje se po platnenoj vrećici u kojoj se flaša nalazi i po medaljonu koji se na nju stavlja. Obilazak se završava u podrumu u kojem se vina mogu probati i kupiti. Cena buteljke Robole je 5,8e (na primer u supermarketima je cena 6,1e) pa nije neka ušteda ići samo zbog kupovine.

 

Trvđava Svetog Đorđa

 

Tvrđava je naslonjena na slatko mestašce, umetničku koloniju uz nekoliko restorančića. Samo mesto je nekada bilo glavni grad Kefalonije. Tvrđava ima izuzetan položaj i imate osećaj da je vidite gde god krenuli po ostrvu. Ulaz u tvrđavu se ne naplaćuje.

 

Svetionik Fanari

Jedan od zaštitnih znakova Kefalonije je i svetionik Agion Theodoron, poznatiji po imenom Fanari, koji se nalazi par kilometara od Argostolija. Svetionik je izgrađen posle zemljotresa, prema originalnim planovima iz 1879.

 

Katavoters

http://oi68.tinypic.com/5nq8hl.jpg

 

U pitanju je redak geološki fenomen, mesto na kome more ponire pod zemlju i pojavljuje se ponovo na površini nakon 14 dana u blizini Melisani jezera. Tu se nalazi i noćni klub u kome se povremeno organizuju koncerti. Nalazi se u blizini svetionika.

 

Meni su na listi za obilaske još i nacionalni park Aenos, pećina Drogarati, manastiri Agrilion i Kuperion…

Ostavite odgovor