Ljubljana „na blic“

 

Hauptmanova kuća, jedina kuća na trgu koja nije srušena u velikom zemljotresu. Početkom 20. veka je renovirana, pa je barokni stil zamenjen secesionističkim.

Glavna gradska apoteka ili Majerova palata je zgrada izgrađena krajem 19. veka u neorenesansnom stilu. Idejni tvorac je bio Ferdinand Hauser, a sproveo u delo Gustav Tonisi. Posle Drugog svetskog rata, u istoj zgradi otvoren je kafe, koji je zbog mesta na kome se nalazi, dobio naziv „Prešernova kavana“.

 

Tromostovje (o njemu će biti reči malo kasnije) i Filipov dvorac, preko mosta

 

Još jedan od simbola grada i nešto što je pod „must see“ , kada ste se našli u Ljubljani je Franjevačka crkva posvecena Vavedenju Presvete Bogorodice…njena crvena fasada vam svakako upada u oči…ova crkva je najposećenija u Ljubljani, građena je u periodu imeđu 1646. i 1660. godine, u stilu bazilike ranog baroka. Zvona su dodata kasnije. Najpre je bila avgustinska crkva.

Glavni oltar je delo skulptora Frančeska Robe. Bočne strane kapele i tavanicu oslikao je freskama, u 19. veku, najpre Matevž Langus, a 30-ih godina 20. veka tavanicu je ponovo oslikao impresionista Matej Sternen.

Pored crkve nalazi se franjevački  samostan sa vrtom, smeštenim između Prešernovog trga, Čopove i Nazorjeve ulice. U samostanu se nalazi i bogata biblioteka, sa 70000 knjiga. Budući da nismo imali vremena za obilaske (a ne znam ni da li je moguće ući…a volela bih, npr, da vidim tu veliku biblioteku!), slikala sam samo crkvu od spolja.

O biblioteci sam našla podatke da je vise od 30000 knjiga iz doba od pre 1800. godine. Sačinjena je od 14 „strukovnih grupa“, pa se tu mogu naći knjige iz raznih naučnih disciplina: istorije, fizike, medicine, psihologije, logike, filozofije, prava, hemije, astronomije, heraldike, statistike, poezije, retorike,  liturgijske knjige, besede, životopisi Isusa Hrista i Blažene Device Marije, molitvenici, razne crkvene knjige…samo da sam navela taj spisak, mogla sam jos čitavu stranicu  da napišem!    Deluje kao jedna prava riznica!

Ranije je samostan, sa bibliotekom, bio smešten na Vodnikovom trgu (u 13. veku),  pa je u 18. veku podignut nov samostan sa bibliotekom na Prešernovom (tada Marijinom) trgu, ukinuti avgustinci, a sve je pripalo franjevačkoj braći.

 

Levo od spomenika nalazi se nesto čime se Ljubljančani, takođe, veoma ponose- Tromostovje…to je most sastavljen iz 3 mosta, izgrađen 1842. godine…u početku je postojao samo srednji deo mosta koji je služio i pešacima i vozilima, a onda su izgrađena jos 2 mosta sa strane, na inicijativu arhitekte Jože Plečnika, pa su se njima kretali pešaci, a srednjim samo vozila…pušten je u promet 1932. godine…danas je sve to pešačka zona…eventualno ćete videti ponekog biciklistu i, rekoh već, vozila koja nešto dostavljaju (npr. lekove u apoteku)    Renoviran je 1992. godine. Zaista izgleda neobično i interesantno.

 

Desno od spomenika Francu Prešernu nalazi se Čopova ulica…njome krećemo ka Parku „Tivoli“, prolazeći pored zgrada Opere, Ministarstva pravosuđa i Ministarstva finansija, Nacionalne i Moderne galerije….nažalost, ništa od toga nismo obišli, samo smo prošli pored…ali, na kraju ulice, a neposredno pred ulazak u park, nalazi se srpska pravoslavna crkva Hram Svetih Ćirila i Metodija..
Evo nase šetacke rute…prolazimo i pored divne pekare…

Ovde molim snajku da me slika pored ogrooomnee kante za smeće..   Na svakom koraku se nalaze ovako velike kante, ali kao da niko u njih ništa ne baca! Nema onih kanti „koje se prelivaju od smeća“, ali ni otpadaka okolo!

…tu nam vodič pokazuje autobusko stajalište i kaže da nam tu staje autobus br.27, pa, ako neko kasnije bude želeo, može da ode i sam do tržnog centra…sa desne strane su nam ministarstva, sa leve galerije…

[img]http://s8.postimg.org/6q9fwg8h1/DSCN8945.jpg[/img]

[b][color=#FF0000]Posta[/color][/b]

[img]http://s21.postimg.org/joyno4o7b/DSCN8946.jpg[/img]

[img]http://s21.postimg.org/ls92vso07/DSCN8947.jpg[/img]

[b][color=#FF0000]Ministarstvo finansija[/color][/b]

[img]http://s21.postimg.org/xjwy6limf/DSCN8951.jpg[/img]

 

Na kraju ulice dolazimo do najznacajnijeg verskog objekta Srpske pravoslavne crkve u Sloveniji…[color=#FF0000][b]Hrama[/b][/color][b][color=#FF0000] Svetih Cirila i Metodija[/color][/b], kome je temelje postavio Patrijarh Srpski Gospodin Varnava, jos 1932. godine…a kojeg je osvestao pocivsi Patrijarh Srpski Gospodin Pavle, 2005. godine….dolazimo pred kraj bogosluzenja…ulazimo „na prstima“, stajemo iza svih, u tisini slusamo i pomalo slikamo….palimo svece za nase drage (svece kostaju 50 centi)…usli smo smrznuti, a svi, do jednog, unutra se ugrejali![img]http://www.cosgan.de/images/smilie/liebe/s035.gif[/img]

Iz jednog korena, izbrojah 8 izniklih stabala…

[img]http://s16.postimg.org/l1x7otjkl/image.jpg[/img]

[img]http://s23.postimg.org/ywlkz3523/image.jpg[/img]

[img]http://s23.postimg.org/foyg2hmqj/image.jpg[/img]

[img]http://s16.postimg.org/q34lq6r11/image.jpg[/img]

[img]http://s16.postimg.org/rgw8lhqad/image.jpg[/img]

 

 

Ostavite odgovor