Ljubljana „na blic“

 

Dakle, izašli smo na samom početku Zmajskog mosta…tu nam je vodič ispričao o simbolu zmaja, rekao još par informacija o gradu…ispričao nam da je ovo prvi od 3 poznata mosta koje ćemo obići….

Zmajevi, zmajevi, zmajevi…    Znate ko mi je prvo pao na pamet!

 

Zmajski most  je prva turistička atrakcija koju smo videli. To je prvi ljubljanski armirano-betonski most, izgrađen je na mestu starog drvenog Mesarskog mosta, koji je podignut 1819., a stradao 1895. u zemjotresu. Obnovljen je na inicijativu gradonačelnika Ivana Hribara, sa ciljem proslave 40-ogodišnje vladavine cara Franca Jozefa I (1848-1888)… i pušten 1901. godine. To je bio i prvi asfaltni most u Ljubljani. Oblikovanje mosta je rad dalmatinskog arhitekte  Jurija Zaninovića, učenika Ota Vagnera. Jurij je mostu dodao zmajeve od bakra (4), koji su danas simbol Ljubljane. Urađen je u stilu secesije, a prvobitno je bilo predviđeno da umesto zmajeva budu postavljeni krilati lavovi.

 

Slikali smo i krenuli dalje šetalistem uz obalu, Petkovškovim nabrežjem (nasipom) …lepi kafići, kante za smeće, obeležene koju vrstu ambalaže gde da ubacite, suvenirnica…baš tog trenutka dve starije gospođe stadoše sa povećim kesama i krenuše da „klasifikuju“ smeće…

 

Kroz grad teče reka Ljubljanica, desna pritoka Save. Izvire iz 11 kraških izvora i duga je 41 km. Poznato je da su u vodu bacani nepošteni trgovci, tako što su ih stavljali u kavez i spuštali u reku. Danas je to lep deo grada, u kome mnogi nalaze odmor i uživaju u brojnim kafićima i restoranima na obali. Mene je zadivila zelena boja reke, koja me je podsetila na Mostar…jedino sam u ta dva grada videla zelenu boju reke…iako je bilo grozno vreme za obilaženje i slikanje, mislim da se vidi kako izgleda….po reci plove turistički brodići…mi nismo videle nijedan, ali, u Turističkom birou smo dobile informaciju da i sada, usred zime, idu na svakih pola sata…vožnja traje 50 minuta i košta 8 €, za odrasle…nismo se vozile, jer nije bilo vremena…ali, brodići su pokriveni staklenim kupolama, da turisti mogu nesmetano da gledaju i fotkaju, čak iako je hladno ili ima padavina…

 

I, dolazimo do druge atrakcije grada- Mesarskog mosta.   On povezuje Gradsku pijacu i Petkovškov nasip. Pušten je 10. jula 2010, a njegov idejni tvorac je poštovani i poznati slovenački arhitekta Jože Plečnik. Most je dugačak 33 m, a širok nešto više od 17 m. Na njemu se mogu videti radovi poznatog slovenačkog vajara Jakova Brdara. Takođe, atrakcija su i brojni katanci, zakačeni na žice mosta. Oni su simbol večite ljubavi, a kače ih zaljubljeni parovi. Ako sam dobro zapamtila, težina već zakačenih katanaca je tolika, da se to više neće dozvoljavati. Na početku i na kraju mosta su, takođe, radovi Jakova Brdara, sve u bronzi…most je namenjen pešacima…ivice mosta (podloga) su od stakla…preko zime, da ne bi došlo do klizanja i povređivanja, taj deo je pokriven stazama…zanimljivost koju nam je vodič ispričao je da su neki navijači pokušavali da provere čvrstinu stakla, skačući po njemu,  i da je i to razlog što je most „prekriven“…

 

 

 

Vraćamo se na početak mosta, produžavamo istom stranom reke, kojom smo došli do mosta…i, idemo ka Prešernovom trgu, glavnom gradskom trgu, koji je, kao i skoro ceo uži centar grada- pešačka zona….jedina vozila su ona koja nešto dopremaju i turistička vozila: vozić i električni taxi…Slovenci vode računa o ekologiji, ne žele da im bude zagađen vazduh. 

Trg je nastao na raskršću ulica, ispred nekadašnjih zidina grada, na mestu gradskih kapija. Današnji izgled je dobio u 17. veku, kada je izgrađena Franjevačka crkva, posvećena Mariji. Tada je dobio ime Marijin trg…i tako se zvao do 1905, kada je otkriven spomenik Francu Prešernu. Rekonstrukciju trga, posle katastrofalnog zemljotresa 1895. godine, uradio je arhitekta Maks Fabiani. Trg je zamišljen kao središte 4 ulice, a današnje zgrade su podignute oko tog središta, na mestu porušenih srednjevekovnih kuća.

Dakle, trg je dobio ime po najpoznatijem slovenačkom pesniku Francu Prešernu (1800-1849), nesrećno zaljubljenom u lepu Ljubljančanku, iz bogate i cenjene porodice, Juliju Primicovu…njoj je posvetio svoje najpoznatije delo „Sonetni venac“ (koji smo imali kao obaveznu literaturu u nekadašnja vremena)…ovo delo sastavljeno je iz 15 soneta…kraj, tačnije poslednji stih iz prethodnog, bio je prvi u sledećem sonetu…a poslednji sonet, tačnije prva slova svakog stiha u njemu, davala su ime pesnikove velike ljubavi.

Takođe, njegova pesma  „Zdravljica“ je danas državna himna Republike Slovenije.

Prešernovim trgom dominira statua podignuta pesniku u čast…iznad njegove glave nalazi se naga figura njegove  najveće ljubavi…kada je postavljena, izazivala je zgražavanje građana, jer, pored toga sto je bila naga, postavljena je „iznad muškarca“, što se, u to vreme, smatralo neprimerenim…

Urbančeva kuca je bila prva robna kuća. Njenu gradnju naručio je veletrgovac Feliks Urbanc, a arhitekta je bio Fridrih Sigmund. Otvorena je 1903. godine. Sagrađena je u stilu secesije, dok je njena unutrašnjost urađena u art nouveau stilu. Na vrhu zgrade se nalazi skulptura rimskog boga Merkura, koji predstavlja simbol trgovine, kao i nadstrešnica iznad ulaza, koja je napravljena u obliku ruže od stakla.

 

Ostavite odgovor