Slatke poslastice

Ako vam do sada nije padao šećer, sad će sigurno

Pefkina Torta savremena zena

Za ovu jednostavnu tortu potreban je 1 kg šlag krema u prahu (na meru). Torta je visoka i za veliku je tacnu, čvrsta i lepo se „ređa“.

Pre „ređanja“ slojeva tacnu malo nauljiti na mestu gde će biti „formirana“ torta. Takođe se može napraviti u vidu 2 duže, a uže torte (lakše za secenje i serviranje).

Poželjno je da odstoji 2 dana pre služenja.

I fil: 400 g šlag krema umutiti sa 4 dl hladne kisele vode. U umućen šlag dodati 300 g mlevene „plazme“ i 100 g mlevenih oraha.

II fil: 300 g šlag krema umutiti sa 3 dl hladne kisele vode. U umućen šlag dodati 200 g strugane čokolade i 1 kašiku šećera.

III fil: 300 g šlag krema umutiti sa 3 dl hadne kisele vode i 1 kašikom šećera.

Ređati:

 I fil

II fil

pola III fila

pakovanje odleđenih smrznutih malina

druga polovina III fila

Dacina Krempita

Sastojci

1.5 litar mleka

7 jaja

14 kašika šećera

2 pudinga od vanile

7 kašika brašna ili gustina

1 pakovanje gotovih kora za krempitu

Priprema

Od 1.5 l mleka odvojiti jednu čašu mleka a ostalu količinu staviti da se kuva. U mutiti čvrsto belanca sa 7 kašika šećera i ostaviti na hladno. U mutiti žumanca, 7 kašika šećera, dva pudinga, 7 kašika brašna ili gustina i čašu mleka. Kada mleko provri umešati žuti fil i pusti da samo proključa, skinuti sa ringle i dodati beli fil. Vratiti na ringlu, uz mešanje da proključa. Vruć fil naliti na koru i prekriti drugom. Kada se ohladi posuti sitnim šećerom i poslužiti.

Deki Rrova Kapri torta

– oko 200gr plazma keksa malo umočenog u mleko (neko pravi koru od belanaca ali Sirena više voli od plazma keksa)

Fil 1 : jedna šoljica vode, 250 gr šećera.

Kad provri dodati 600 gr jagoda (dva pakovanja) i to kuvati 10-15 minuta na tihoj vatri. Nakon toga dodati dva pudinga od vanile razmućenog sa jako malo vode. Sve to ukuvati dok se ne zgusne.

Fil 2 : 1/2 l mleka, 5 žumanaca, 10 ravnih kašika šećera, 4 kašike gustina.

Skuvati klasičan žuti fil i kada se ohladi dodati jedan margarin.

– preko žutog fila 100 gr otopljene čokolade (mi stavljamo jako malo margarina i mleka da se bolje rastopi). Preko svega toga umutiti i premazati tri šlaga.

Ostaviti u frizu da se ohladi nakon čega možete početi uživatak u fenomenalnom ukusu.

Hironove Ferero kuglice

Samleti 200 gr napolitanki od lešnika.

Krupno samleti 150 gr pečenih lešnika ( ja neki put stavim orahe, a može i neslan pečeni kikiriki).

Sve to zamesiti sa 200 gr  kremića od čokolade i lešnika.

Napraviti oko 26 kuglica i dekorisati topljenom čokoladom.

Ako želite svečanu verziju stavite jedan pečeni lešnik u sredinu. Stavite ih u papirne korpice.

Držati u frižideru da se stegnu.

ZMAJIN LAVA KOLAČ

Za 8 osoba (16 komada)

Sastojci:

• 250 g maslaca (može i margarin, ali … )

• 300 g šećera

• 6 jaja

• 1 kesica vanilin šećera ili nekoliko kapi ekstrakta vanile

• 130 g brašna

• 250 g čokolade sa min. 60% kakaoa

Priprema

Vreme pripreme: 20 min.

Maslac penasto izmutite sa šećerom, dodajte 6 jaja (ne odvajati žumance od belanca), mutite, dodajte vanilin šećer, brašno i otopljenu čokoladu.

Dobro namastiti i pobrašniti kalupe za souffle , staviti smesu u njih i peći na 200°C, (rerna mora biti unapred zagrejana) tačno 11 minuta. Ako imate metalne kalupe za muffine, stavite papirne korpice i smanjite vreme pečenja na 9 ili 10 minuta.

Pečene ostaviti u kalupu, tačno 2 minuta na rešetki, onda lagano nožićem odvojiti smesu od kalupa i izručiti na desertni tanjirić.

Dujine KUGLICE OD PISTAĆA

Potrebno je:

– 9 žumanaca

– 300 gr očišćenih i izdrobljenih pistaća

– 300 gr + 200 gr šećera

– 250 gr putera (ili margarina)

– 80 gr bele čokolade i pola kašičice ulja

Pripremiti:

Duboki tanjir debelo namazati margarinom.

Na neku ravnu podlogu, tacnu ili dasku staviti papir za pečenje kolača.

Pistupak:

U maloj šerpi malo-po-malo istopiti 300 gr šećera na tihoj vatri, dok se ne napravi karamel.

Skloniti sa vatre i u karamel sipati izdrobljene pistaće i promešati ( ostavite 50- tak komadića za dekoraciju).

Prebaciti tu smesu na prethodno namazan tanjir. Ostaviti da se potpuno ohladi.

Ohladjenu smesu sitno samleti.

Malo umutiti 9 žumanaca sa 200 gr šećera u loncu, a zatim  to  kuvati na pari uz stalno mešanje. Kad počne da se pravi krem od žumanaca, dodati puter i mešati dok ne počne da se odvaja od lonca. Skloniti sa vatre i dodati samlevene pistaće sa grilijažem i promešati.

Dobijenu masu sipati na pripremljenu podlogu i razvući na debljinu od oko 5 cm.

Ostaviti dva-tri dana da se masa stegne ( povremeno proveriti da li se stegla dovoljno). Čim se stegne toliko da mogu da se prave kuglice, napravite ih. Da bi kuglice bile iste veličine, isecite celu masu na jednake kockice i od svake napravite kuglicu.

Belu čokoladu i pola kašičice ulja istopite  i time našarajte kuglice. Na vrh stavite komadić pistaća. Kuglice stavite u korpice.

Napomena: Od belanaca možete napraviti komizbrot ili puslice.

Pefkin a Vlamarov Zerbo kolac

POTREBNO JE:

250g putera

3 žumanceta

200g šećera

25g svežeg kvasca

2dl mleka

600g brašna

300g samlevenih oraha

300g šećera

džem od kajsija

malo soli

GLAZURA:

100g čokolade za kuvanje

kockica putera

malo mleka

Staviti kvasac da naraste u šolji mlakog mleka sa kašičicom šećera, malo soli i malo brašna. Dobro umutiti puter, žumanca i šećer, dodati kvasac i zamesiti testo dodajući brašno.

Podeliti testo na tri dela, razvući tri kore, pa filovati mešavinom od oraha i šećera koju bi trebalo posipati ravnomerno preko svake kore koja je prethodno namazana džemom od kajsija. Tako složen, pripremljen kolač ostaviti da naraste oko 30 minuta, pa peći na 200 stepeni, smanjiti ubrzo na 180 stepeni, oko 35–40 minuta. Ohladjen kolač preliti čokoladnom glazurom – istopiti čokoladu sa puterom i malo mleka. Kada se glazura stegne, iseći kolac na kocke.

Najbolje da „odstoji“ 2-3 dana pre sečenja. Svakim danom sve je ukusniji! 

Vlamarove KOCKE OD SMOKAVA

Potrebno je:

500gr smokava

150+150gr šećera u prahu

250gr šećera

250gr badema

1kašika soka od limuna

1kašika ulja

boja za kolače, voćni ekstrat

Tamna kora:Smokve samleti na mašini, pomešati sa 150gr šećera u prahu i umesiti rukama. Podeliti na dva dela i razvući oklagijom preko folije dve kore debljine prsta.

Svetla kora: Šećer ušpinovati sa čašom vode i dodati samleveni badem. Malo prohladiti pa naneti na navlaženu koru od smokava i poklopiti drugom korom.

Glazura: 150gr šećera u prahu mutiti sa 3 kašike tople vode, limunom i uljem dok se ne dobije glatka glazura. Može se dodati voćni ekstrat (od jagode ili maline) za kolače da glazura bude roze.

Kolač mora da se prohladi da bi se sekao na kocke.

Varijacija: Kada nam je posna slava ove kocke spremamo na malo drugačiji način u obliku rolata čisto da razbijemo monotoniju. Postupak je isti samo što se kora od smokava istanji na debljinu oko 5mm, nanese beli sloj i urola u rolat. Od ove količine napravimo dva rolata.

Jackini Žvaćkasti keksići

za oko 30 keksića

125 g putera ili margarina otopiti (ja volim puter ), pa dodati

200 g ovsenih pahuljica

100 g šećera (isto stavim žuti. on je malo… drugačije sladak, ukus nalik karamelu)

100 g brašna

2 jaja

1 peci prašak. Ova smesa je dosta retka, tako i treba. Ostaviti da stoji bar 1 sat, da nabubre pahuljice i brašno.

Onda dodati 150g dodataka za ukus, a to mogu biti (bilo koja jedna ili kombinacija po želji)

čokolada za kuvanje (seckana),

kokosovo brašno,

suvo voće,

koštunjavci mleveni ili seckani, uključujući i kikiriki

rum,

cimet ili aroma po želji,

rendana korica citrusa (mi narandžu, na limun su mi se mrštili),

štagod drugo volite i zatekne se u kući…

Naša omiljena varijanta je 100g čokolade, 50 g suvog voća (meni su najbolje bile višnje, a omladina uvek traži grožđice ili brusnice) + 2 kašike ruma i pola kašičice cimeta

Sve se lepo izmeša kašikom, i kašikom se sipaju gomilice u pleh na peki papir sa razmakom, ili u minjon korpice, ako više volite malo fensi varijante

Peku se na 180, 10-15 minuta (moja rerna 12). Čim počnu da žute ivice, gotovi su. Ili se može za proveru bocnuti čačkalicom da li se lepi testo.

Utisci od naših isprobavanja:

Ovi keksići su ukusni, a i ‘izgledaju’ pogotovo u korpicama.

Mnogo su mi lepi kad se stavi neko crveno voće, kandirane trešnje su mi bile najlepša boja, višnje blago kiselkaste pa mi je to najdraži ukus, a vi po vašoj želji. Ja nisam probala sa kokosom – neće da ga jedu, a baš mi bio merak… Super su mi bili i sa pečenim lešnikom, to je bilo 100g čokolade + 50g lešnika.

Ostavite odgovor