U Đul banji

 

Put automobilom Beograd – banja Đula

Dva glavna pravca su:
1. preko Horgoša i Segedina 330km
2. preko Vršca, Temišvara i Arada oko 300km

Ovaj drugi je kraći, ali treba preći preko dva granična prelaza i nema autoputa.

Preko Horgoša bi mogli da stignete za 4h, pod uslovom da se na graničnom prelazu minimalno zadržite, npr. 15 minuta. Ali ako putujete u subotu pre podne, ili se vraćate u nedelju uveče, računajte da ćete se na ovom prelazu zadržati barem sat vremena. Mi smo u nedelju 23.11.2014 bili oko 20h na granici, kolona u dve trake je bila duža od 500m i čekali smo 1,5h. Pritom, ovaj datum nije posebno značajan da bi zbog toga bila gužva. Rešenje je da idete na granični prelaz Đala ali imajte u vidu da je on otvoren od 7-19h.

Da li treba kupiti vinjetu? DA – Od 01.02.2015. praktično nema mogućnosti da se kroz Mađarsku vozite bez vinjete.

Kakav je put Segedin – Đula? Put je odličan, potpuno sređen od sredine 2015. godine.

Neka zapažanja i saveti

S obzirom na dužinu putovanja moja preporuka je da u ovu banju idete na najmanje 2 noćenja. U periodu kada su zatvoreni letnji bazeni tu je „Aqua Palota“. Ovaj zatvoreni kompleks vodenih zadovoljstava nije veliki kao npr. Terme Čatež, ali projektant zaslužuje sve pohvale za odličan raspored i funkcionalnost svega što se unutra nalazi. Ulaznica za ovaj objekat je najskuplja (oko 12€ dnevno za odrasle, vikendom) ali kad kupite tu ulaznicu onda sa njom idete svuda kroz banju.

Gotovo svaka kuća u krugu od 1km od glavnog ulaza u banju sadrži apartmane za iznajmljivanje tako da smeštaja ima dovoljno. Cene se kreću od 10-20€ po ležaju, na svakoj kući koja iznajmljuje smešaj ima i broj telefona koji treba pozvati i gazda brzo dotrči odnekud 🙂 Mali problem može biti jezik, malo ko zna engleski ali gazdarica kuće gde smo mi bili, starija gospođa koja je dobro ušla u 7. deceniju, ‘ladno izvadi tablet, ukuca na mađarskom šta želi da mi objasni i klikne na google translate 🙂

U gradu postoje dve parking zone i za razliku od naše prve posete, od sredine 2015. se na obeleženim parking mestima oko ulaska u bazenski kompleks, kao i na prilazima pešačkoj zoni u centru grada, parking plaća svakodnevno od 08-18h, pa i nedeljom!

 

Ostavite odgovor