Tamo gde Mediteran ljubi Alpe

Rio piccolo – gostoprimstvo koje se ne zaboravlja

U obilju kvalitetnog i povoljnog smeštaja opredelih se za apartamnsku kuću Rio piccolo na samoj obali jezera. Cena za trokrevetni studio bila je fantastičnih 310 eura. Kuća je opremljena podzemnom garažom, odakle vas do apartmana vozi lift (nema cimanja sa koferima po stepenicama). Studio full opremljen sa lcd televizorom, wi-fi internetom, kuhinjom u fulu. Ispred same kuće staje besplatan ski bus, tačan u sekund, koji vozi do 4km udaljenog skijališta, za slučaj da napada sneg ili me mrzi da palim auto.

Slika

Slika

Po dolasku, posle ushićenja krajolikom i lepotom mesta, sledi prvo iznenađenje. Vlasnik nas umesto u trokrevetni studio uvodi u četvorokrevetni apartman, prilično veći od onog što je rezervisano. Na moju opasku da je u pitanju greška i da nismo to rezervisali – on mi ležerno i uz smešak odgovori da je sve ok, trenutno im je ovaj apartman slobodan i nema razloga da nas ne počasti još boljim smeštajem.

Slika

Posebna anegdota je vezana za poslednje veče boravka. Naime, nešto oko 20 časova, negde iz dvorišta iza kuće čula se serija prasaka a potom je nebo iznad kuće i jezera obasjao vatromet. Mi se poplašismo da vlasnici ne pomisle da je vatromet naša režija i da nas ne optuže da smo narušili javni red i mir, stidljivo smo gledali kroz zavese nemajući hrabrosti da izađemo na terasu i prepustimo se čaroliji boja na noćnom nebu. Tek sutradan, pri odjavi i predaji ključeva, gazda nas upita kako nam se dopao vatromet upriličen za naš ispraćaj. Eh ti Italijani i njihova la dolce vita.

Skijanje

Ako je Paganella, tako ušuškana, uspela da se prikrije pred najezdom savremenih nomada naoružanih kamerama i foto aparatima, nije se sakrila od alpskih skijaških reprezentacija USA i Norveške, koje su baš ovaj planinski centar odabrale za svoju bazu tokom takmičenja Svetskog kupa u tom delu Evrope.

Slika

Za malobrojne ljubitelje skijanja sa naših prostora je značajan i podatak o povoljnim cenama ski pasa: šestodnevni ski pas je 196 eura za Novu godinu, 178 eura za visoku sezonu i 151 euro za nisku sezonu.

Slika

Međutim, posebna poslastica je tzv «happy week» u periodu od 5. do 12. januara kada je cena ski pasa za odrasle 118 eura – 6 dana. Cena za juniore do 18 godina je 106 eura (6 dana) Deca do 8 godina skijaju free. Cene su iz 2014. godine. Poređenja radi, Kopaonik koji je slične veličine, ove godine ima cene od 114 eura za odrasle i 75 eura za decu (6-11 godina), već preko 12 godina su odrasli i plaćaju punu cenu, a besplatno skijaju samo deca do 5 godina. Dakle, cene u „happy week-u“ su vrlo uporedive sa Kopaonikom, pa čak i povoljnije za porodice sa decom. Prosečne plate u Italiji, Austriji, Sloveniji… nije moguće ni porediti sa našim.

Slika

Sve to za 50km staza (15 km plavih, 30 km crvenih i 5km crnih), 2 trase gondole i 12 modernih sedežnica. Zanimljivo je da na skijalištu nema kanapa, pokretnih tepiha, tanjirića i sidara jer su čak i 4 početničke staze koje pripadaju školama skijanja opremljene ski liftovima. I ako zbog geografskog položaja oblast nema problema sa snežnim padavinama, sve staze su opremljene snežnim topovima, za svaku eventualiju. Neskijašima je na raspolaganju nordijsko trčanje, planinarenje, akva centar, zatvoreno klizalište ili pak šetnja po planinskim stazama ili uz obalu jezera.

Kao što je već ranije naznačeno, skijalište je vrlo konkuretno i zbog svoje relativno povoljne cene u odnosu na okolna izvikanija i poznatija skijališta postaje sve popularnije naročito među Slovencima i Hrvatima. 50 km staza je sasvim dovoljno za početnike i skijaše sredjeg nivoa, mada i napredniji mogu naći izazovne staze za sebe. Sve staze su opremljene sistemom za veštačko osnežavanje, koji tokom našeg boravka nije bio potreban jer je snega bilo u izobilju. Skijalište ima 4 zelene staze (najblaže – namenjene potpunim početnicima) a zanimljivo je da su čak i one opremljene sedežnicama, dok su na svim ostalim skijalištima na takvim stazama uglavnom kanapi, tanjirići i sidra, koji su mnogo manje udobniji.

Slika

Ono što sam čitao po stranim forumima ovde se pokazalo kao tačno. Italijani su u označavanju staza nešto blaži od Austrijanaca, tako da su ovdašnje crvene staze u Austriji tek plave. Takođe, za razliku od Austrijanaca koji staze pripremaju dosta tvrdo i gde često skijate više po ledu nego po snegu, Italijanska priprema staza je dosta mekša i ugodnija za početnike. Na stazama nije bilo posebne gužve, tako da su i sa te strane prvi koraci na skijama bili ugodni.
Treba istaći i mnogo povoljnije cene rentiranja ski opreme nego u ostalim alpskih skijalištima (oko 30% niže)

Ambijent

Ukratko – fantastičan. Prelepi planinski scenario, nazubljeni vrhovi dolomitskih planina, dosta četinarske šume, jezero, sela sa šarmantnom planinskom arhitekturom. Začudilo me je odsustvo većeg broja turista, čitav ambijent je bio dosta intiman. U samom Molvenu je bilo vrlo malo turista, uglavnom austrijskih baba i deda koji su sa štapovima išli u šetnju. Konobar kojeg smo upoznali u jednom restoranu, inače iz Novog Sada, nam rezignirano reče – Ovde da padneš u i ostaneš u snegu – pronašao bi tek neko tek na proleće kad se sve otopi.

Slika

Radno vreme prodavnica i restorana je posebna priča na koju se treba navići. Sve radi pre podne od 10 do 13 i posle podne od 17 do 20 (restorani od 18 do 22). Tokom dana imate utisak da šetate po kulisama izgrađenim za neki film a da su se glumci, statisti i filmska ekipa davno razišli. Susedni gradić Andalo je malo življi jer tu počinje skijalište pa tokom dana skijaši prave malo više živosti, ali i u njemu posle 22h – spavanjac.

Slika

Klopa

Da ne dužim – pršuta, sir, vino… Sve domaće, sve vrhunskog kvaliteta.

Slika

Slika

Ljudi

Idealan spoj nemačke organizovanosti i italijanske ležernosti. Dovoljno srdačni da vam bude prijatno ali i dovoljno uzdržani da ne budu previše napadni (nešto kao Slovenci).

Slika

Zaključak
Obavezno obići. Pravi biser koji zahvaljujući tome što je u senci poznatije Madone di Campiglio nije još otkriven i pretvoren u industriju, sa relativno povoljnim cenama. Za skijaše – obećava dobro skijanje, za neskijaše – mogućnost da se sadržajno uživa u zimskom ambijentu i bez lomatanja po daskama u neudobnim pancericama.

 

Ostavite odgovor