Slane poslastice

Žena  neće da vam kuva a ljubavnica ne zna. Postoji rešenje a da obe budu srećne.

Pefkina Grčka pizza

Potrebno:

pakovanje svežeg kvasca

250 ml mleka

250 ml jogurta

1 šolja ulja

2 jajeta

1 kg brašna

Prosejati brašno u vangli, umešati 1 kašičicu soli u brašno. U mlakom mleku rastopiti kvasac, dodati kašičicu šećera. Ostaviti lonče sa kvascem na toplom i sačekati da naraste. Umešati kvasac u brašno, dodati jaja, jogurt i ulje na kraju.

Polovinu testa razvući po plehu, a drugu polovinu ili ostaviti „za drugu turu pečenja“ ili nauljenim rukama formirati lopticu, nauljiti još malo i ostaviti u kesi od zamrzivača (za drugi put!). Naravno, staviti u zamrzivač. (kada budete spremali ovu polovinu, odmrznite je dobro i „premesite“, pre nego što razvučete po plehu).

Preko razvučenog testa premazati veliku kesu kečapa (250 g), složiti listiće šunke (300 g), složiti šampinjone sečene na listiće (500 g), narendati 300 g kačkavalja, poređati masline (mogu biti bilo koje, ali „najslađe“ je sa onim „tasoskim crnim sušenim“!). Posuti origanom (opet „onim tasoskim“).

Peci na 250*.

Ovo testo je „deblje“, ali tako ukusno, da prste pojedete!

Zmajina (na daleko čuvena) heljda

Pita od heljde

Potrebno je 1/2 kg kora od heljde

Izmešati 1/2 kg mladog sira (može da se doda i kajmak), 4-5 jaja, 1 čašu (0,2 l) kisele pavlake, 1 čašu ulja. Razrediti mlekom po potrebi. Ako sir nije slan, dodati malo soli.

Ređati kore u podmazan pleh (veličina oko 40×20 cm) i svaku premazati filom.

Na poslednju koru ne treba stavljati fil. Iseći pitu na kocke željene veličine.

Umutiti 1 čašu pavlake i jedno jaje, dodati malo ulja i preliti pitu.

Peći na oko 200°C, 45 – 60 minuta.

Važno je da fila bude dovoljno da pita ne bude suva.

Pita od palačinki od heljde

Za palačinke treba uzeti 1/3 heljdinog brašna i 2/3 pšeničnog (ako na ambalaži heljdinog brašna nije preporučen neki drugi odnos). Napraviti testo  kao i za svake druge palačinke, samo malo gušće. Ispeći malo deblje palačinke nego obične.

Postupak pravljenja pite je isti kao i od gotovih kora.

Urbine Pljeske

– mleveno meso 500 gr, kačkavalja 150 gr, prezle, pola glavice crnog luka, dva jaja, so, ulje, mleveni crni biber i malo aleve paprike

– U izrendani luk dodamo mleveno meso, jedno jaje , prezle, začine. Rukom mesimo i formiramo okruglice. U nauljenu vatrostalnu posudu poređamo okruglice i na svakoj prstom napravimo udubljenje (gnezdo). Kačkavalj, koji smo prethodno izrendali, pomešamo sa jajetom i tom smešom punimo gnezda. Ja nalijem vrlo malo vode i pokrijem folijom. Peče se oko pola sata na 200 stepeni.

Petronijeva Hrskava piletina sa korn fleksom

500 г пилећег филеа

2 јајета

2 кашичице меда

2 кашичице сенфа

2-3 шољице корн флекса

со

туцана паприка

бибер

Исећи пилетину на трачице, посолити и побиберити. Умутити јаје, мед и сенф. Корн флекс грубо самлети у сецку и додати (љуту) туцану паприку по жељи. Трачице пилетине умакати у мешавину са јајима, а потом и у корн флекс. Ређати у плех обложен папиром за печење. Пећи у рерни загрејаној на 220 степени Целзијуса неких 12 до 15 минута.

Служити са различитим сосовима по жељи или неком салатицом.

Dujina torta od TORTA OD BELOG MESA

Potrebno:

-6 pilećih filea

-200 gr masnijeg suvog vrata, tanko sečenog

-200 gr kačkavalja, tanko sečenog na listiće

-200 gr kisele pavlake

-2 jaja

– so

-Pola čaše pomešane  pavlake sa majonezom

-3-4 kisela krastavčića

-3-4 grančice francuskug peršuna

Postupak:

Pripremiti uzan plehčić, obložiti ga namašćenom aluminijumskom folijom.

Malo zaledjeno belo meso ( jer se lakše seče), iseći na jako tanke šnicle.  Posoliti ih i dobro izlupati. Svaku šniclu namazati uljem.

U pripremljen pleh redjati red belog mesa, red suvog vrata, red kačkavalja dok se sve ne potroši. Završiti redom belog mesa.

Izbosti duboko viljuškom.

Umutiti u činiji jaja i dodati pavlaku. Time preliti masu u plehu. Pokriti pleh alumunijumskom folijom i peći na 200°C oko 1 sat. Zadnjih desetak minuta skinuti foliju da torta lepo porumeni.

Kad izvadite iz rerne, stavite dasku preko pleha i okrenete. Sklonite foliju i zatim stavite usku dugaku tacnu ( veličine pleha) na vrh i kad sve opet okrenete dobijate na tacni tortu sa licem nagore. Kad se torta dobro ohladi, bočne ivice namažite sa malo pomešane pavlake i majoneza. Oko torte nasecite kolutove kiselih krastavčića i malo francuskog peršuna.

Služi se ohladjeno. Ja obično ostavim pola torte neisečene, a drugu polovinu isečem na tanke parčiće, pa ako treba sečem još.

Vlamarova FAŠIRANA VEKNA

500gr mlevenog mesa, 2-3 glavice sitno seckanog luka isprženog na masti, kriška hleba potpoljenog u mleko, jedno celo jaje, na vrh noža bibera i soli po ukusu dobro izmešati i ostaviti 2 sata da odstoji. Na dasci posuti prezle i meso razvući u „koru“. Po sredini poređati kuvana jaja, a sa strane na kaiševe sečenu slaninu, ja dodam i kriške kačkavalja. Koru od mesa zaviti u veknu, peći na podmazanom plehu uz povremeno prelivanje sokom koji se otpusti tokom pečenja.

Slika

Ostavite odgovor