Tamo gde Mediteran ljubi Alpe

Slika

Jednog vrelog julskog dana, u hladu borova moje omiljene plaže, poznanik stečen tokom tog letovanja mi ispriča hvalospeve o zimi i skijanju i iznese jeretičku rečenicu kako bi menjao 3 letovanja za jedno skijanje. Priznajem da me je zagolicao i probudio moje davnašnje dečačke neispunjene želje za bar jednim bajkovitim odmorom u snežnom planinskom ambijentu.

Čvrsto reših da i ja tokom svog života uvatim malo te čarolije, krajem leta počeh da istražujem pogodne lokacije za ovaj eksperiment. Slučano na net-u naleteh na fotografiju koja mi je odmah rekla – to je to. Mesto se zvalo Molveno, na obali istoimenog jezera i 4km udaljeno od malo poznatog skijališta Paganela.

Krenuh tragom fotografije i otkrih da je to idealna destinacija za skijaša u pokušaju. Smeštaj odličan a povoljan, ski pass tek malo viši od našeg Kop-a (od kojeg sam bežao jer su me poplašile duplo više cene smeštaja i gužva na stazama koja bi mogla da bude pogubna po početnika). Uz to, sama destinacija je pružala mnogo više sadržaja nego Kop (klizalište, akva centar, puno zanimljivih gradića u okolini za obilazak, jezero, šetnje) za slučaj da mi skijanje ne krene od ruke… pardon – noge.

Jedan dan za obilazak samog Molvena i njegovog jezera, jedan dan za, sat vremena udaljeno, jezero Garda (što je naravno premalo, malo je i 15 dana) jedan dan za Madonu di Campiglio (takođe na sat vremena vožnje), jedan dan za Trento, jedan dan u Akva centru i eto ispunjenog vremena za neskijaša.

Malo geografije, istorije i politike

Slika

Pokrajina Trentino – Južni Tirol (Trentino-Alto Adige) predstavlja jednu od 20 italijanskih pokrajina, i jednu od 5 autonomnih oblasti sa posebnim statusom. Glavni grad pokrajine je Trento a drugi po značaju je Bolcano. Službeni jezici su italijanski i nemački a veoma je zastupljen i ladinski jezik kojim govore Ladini, autohtono stanovništvo Dolomita (koji su po svojoj kulturi, tradiciji i mentalitetu mnogo bliži germanskim nego latinskim korenima). U oblasti Trentino preovladava italijansko a u Južnom Tirolu ladinsko i nemačko stanovništvo.

Pokrajina se na zapadu graniči sa Švajcarskom a na severu sa Austrijom.

Sve do početka 20. veka ova pokrajina je bila u sastavu Austrougarske monarhije. Tokom Prvog svetskog rata vođene su krvave borbe u planinama Dolomita između Italije i Austrougarske. Po završetku rata, sporazumom u San Žermenu ova oblast je pripala Italiji. Nemačko stanovništvo se sa tim nikad nije pomirilo i formiran je jak secesionistički pokret koji je stalno podgrevao to pitanje i stvarao političku nestabilnost. Kriza je stigla do Ujedninjenih nacija 1960. godine posle čega je pokrajina dobila poseban status i najviši stepen autonomije što je dovelo do rasta standarda u ovoj oblasti koja se danas smatra pokrajinom sa najvišim kvalitetom života u Italiji.

Sami Dolomiti su stavljeni pod zaštitu UNESCO-a kao predeo izuzetne lepote a čitava oblast je pretvorena u skijaški raj tako da je turizam (kako zimski tako i letnji) ovde vodeća privredna grada. Cene nekrentina su basnoslovne, ako je uopšte moguće pronaći starosedeoca voljnog da se liši svog privatnog rudnika zlata.

Manje poznati biseri ove obasti – Paganella, Andalo, Molveno

Na samom obodu pokrajine Trentino-Južni Tirol, u blizini grada Trenta, tamo gde se završava pojas mediteranske klime i nizija zaleđa italijanske obale Jadrana ustupa mesto planinskim vencima Dolomita, u susedstvu čuvene Madonne di Campiglio, krije se visoravan Paganella, malo poznata našim turistima pre svega zbog toga što se u krugu od 100 do 150 kilometara nalaze svetski poznate destinacije i biseri Dolomita kao što su Kronplatz, Alta Badia, Val Gardena, Cortina d Ampezzo… U neposrednoj blizini je i poznato jezero Garda, do čijeg severnog kraka i gradića Riva del Garda ima svega 50 kilometara.

Slika

Visoravan Paganella nalazi se na 1.000 metara nadomorske visine i smeštena je između planine Paganella (najviši vrh Cima Paganella sa 2.125m) i planinskog masiva Dolomitti di Brenta (najviši vrh Cima Tosa sa 3.173 metara). Pomenute planine prave izuzetnu scenografiju za tri gradića koja su se smestila između njih – Fai della Paganella (900 stanovnika), Andalo (1.000 stanovnika) i meni posebno drag Molveno (1.124 srećnika koji tu imaju prebivalište).

Dobra strana skrajnutosti sa glavnih turističkih mapa i prospekata je i ta što se nedeljne cene smeštaja kreću već od 250 eura za pristojan trokrevetni apartman. Pokušajte da ovu cenu pronađete u nekom od naših „turističkih centara“. Za cenu smeštaja u nekom od naših tzv. etno sela gde za dan obiđete obližnji šumarak i pomazite dve neuhranjene kravice ovde možete boraviti u daleko komfornijem smeštanju, obići i videti trista čuda.

Slika
Paganella je od Beograda udaljena 1000 km putem Beograd-Zagreb-Ljubljana-Trst-Venecija-Padova-Verona-Lago di Garda –Trentino (od čega je 953km auto-puta) ili 951 km (747 km auto-puta) trasom Beograd-Zagreb-Ljubljana-Villach-Lienz-Ortisei-Bolzano. Prva trasa je nešto duža ali i brža zbog toga što se skoro sve vreme ide auto putem, dok druga zahteva nešto više vremena ali putnika nagrađuje nižom cenom putarine i prelepim pogledom na Dolomite naspram po malo dosadne priobalne ravnice.

Fai della Paganella i Andalo su tipični alpski gradići, s tim što Andalo predstavlja centralno mesto ove visoravni i nudi najbolju infrastrukturu (Ledena dvorana, golf tereni, sportski centar, Aqua centar) a iz njega kreću i dve trase gondola koje turiste dižu na planinu Paganella. Na samo 4km od Andala nalazi se Molveno, po meni najlepši gradić ove visoravni, koji je smešten na obali istoimenog jezera i svojom arhitekturom i atmosferom nameće naslov ovom putopisu – „Tamo gde mediteran ljubi Alpe“

Slika

 Šetnja Andalom, što danju, što noćom
(na žalost, fotografije nemam, sve su screen shotovi sa kamere pa malo lošije izgleda)

Slika

 

Slika

Slika

Slika

 

Slika

Ulaz u sportski centar gde su bazen i klizalište

Slika

Ostavite odgovor