Kipar – ostrvo boginje Afrodite

Nikozija

Jedan od izleta sa vodičem je bila poseta glavnom gradu. Putujući prema Nikoziji levo od autoputa u dubokoj šumi je bila satelitska antena prečnika oko 80 m, a u to vreme je bio aktuelan program Seti. Desno u useku u kamenu su bile trake intenzivno crvene boje, za koje su nam rekli da je čist bakar (cuprum).

Autobus nas je ostavio u jednoj uličici, odakle smo prvo sa vodičem prošetali, a zatim dobili slobodno popodne.

Nikozija, Grci je zovu Lefkozija, podeljena je na grčki i turski deo. Granica je tačno u centru grada, na trgovačkoj ulici Ledra. S’ grčke strane je to tipični zapadnoevropski grad s trgovinama, buticima, robnim kućama, a pri prelasku u turski deo kažu da su ulice zapuštenije i mračne, da ima puno bazara, džamija…
Neverovatno je bilo kad smo šetajući ulicama odjednom naišli na najčuveniji simbol Kiparske podeljenosti zid, burad postavljenu kao prepreke, granične karaule i graničare! Na Ledri zapravo započinje jedna a završava druga kultura.

Zamislite našu glavnu ulicu sa raznoraznim radnjama sa firmiranom robom, tu je i McDonalds, kafići… a onda posle otprilike jednog kilometara nailazite na rampu i karaule i to je granica.

Nismo prešli na tursku stranu, već smo samo bacili pogled i posmatrali strance koji obično samo s ruksakom na ledjima odlaze na jednodnevni izlet iz grčkog u turski deo Nikozije. Za prelazak u turski deo potrebno je popuniti papir sa svojim podacima, na koji oni udare pečat umesto pečata u pasošu, jer Grci ne priznaju turski deo ostrva kao državu. Teško je to zamisliti, dok sami ne vidite!

Ručali smo u taverni u Kiparskom delu Nikozije, koja se nalazi blizu graničnog prelaza u glavnoj ulici. Poručili smo kiparski roštilj i vino…ali o tome ću kasnije.

Sve je relativno blizu. Peške, bez puno muke, može lako da se obidje narodni muzej, spomenik slobode, Laiki četvrt gde možete kupiti suvenire, već pomenutu glavnu ulicu, galeriju arhiepiskopa Makarija…

Spomenik slobode koji je podignut 1973. godine povodom oslobodjenja pripadnika EOKA, koji su se zalagali za prekid britanske vladavine na ostrvu.

Skupltura Arhiepiskopa Makaries III je zaista ogromna!

Namerno sam stavila i ovu sliku sa Spasom, da biste stekli pravi utisak.

Ako želite da odvojite dan za kupovinu, ja bih vam predložila da odete do Nikozije gde se nalazi najveći tržni centar na Kipru, slično našem Ušću, gde su sve radnje na jednom mestu. Prostor je klimatizovan, ima i kafića pa moze da se provede par sati ko voli!

Ostavite odgovor