Kipar – ostrvo boginje Afrodite

Limasol

Mi smo dosta davno bili tri nedelje u Limasolu u hotel-apartmanu Ermitaž u sred avgusta.

Limassol je tipično mediteranski grad u kom se jako oseća uticaj britanske prozapadne kulture koji je pomešan sa istočnjačkim i naravno u najvećoj meri grčkim uticajem.
To je drugi grad po veličini i najveca luka na Kipru.

Kasno popodne smo sleteli na aerodrom u Larnaki. Zapahnula nas je velika vrućina, koja nam se učinila veća nego što jeste, posle „smrzavanja“ u avionu! Sačekao nas je Grk koji je mahao sa ceduljom Kontikija. Mi smo bili jedini turisti iz naše grupe koji su išli u Limasol. Odveo nas je do jedne velike, luksuzne, crne limuzine sa šestoro vrata. Mislili smo da je pogrešio! Ali nije! U kola je ušao i jedan par Italijana. Njih je „istovario“ kod jednog božanstvenog hotela. Samo smo se pogledali misleći eee, kad bi mi… Malo kasnije stigli smo do našeg hotela, koji je bio još lepši. Kasnije smo uvideli da su svi hoteli u tom kraju slični.

Naš hotel je apartmanskog tipa i nalazi se na dugačkoj promenadi duž mora i palmama sa druge strane. Imali smo veliki luksuzni apartman sa spavaćom sobom i trpezarijom sa čajnom kuhinjom iz koje se izlazilo na terasu. Sve je bilo vrlo kvalitetno opremljeno i pomalo neočekivano luksuzno.
Pogled sa naše terase je bio prema moru i bazenima.

Svuda, jedan do drugog su veliki hoteli sa bazenima u kojima se skoro isključivo kupaju turisti, jer su plaže u Limasolu od „crnog“ peska, boja na koju nismo navikli. More je bistro i toplo. Često smo iz čiste dosade išli iz bazena u bazen i ponegde popili po kafu ili koktel sa onim šarenim kišobrančićima.

Uglavnom smo se hranili u restoranima blizu našeg hotela.

Restorani, poslastičarnice i kafići nude sve što poželite, al’ su cene malo jače. Po mojoj proceni bar 20% više nego kod nas.

Kipar je širom sveta poznat po svojim vinima. Za obilazak brojnih vinarija (uz degustaciju) koje su u ponudi na vinskim rutama, možete svuda naći mape i besplatne brosure. Naravno, to nam je bio jedan od prioriteta!

Limasol je veliki grad sa puno interesantnih spomenika kulturno-istorijskog nasleđa u samom gradu, kao što je zamak Kolosi, a u blizini je i arheološko nalazište na ostrvu, oko 15 km prema Pafosu, čuveni Kurion.

Iz Limasola kreću autobusi ka Nikoziji, Pafosu, Larnaki, Agija Napi…pa mozete sami da pravite sjajne ekskurzije po ostrvu vrlo povoljno.
Ako se odlučite za rent-a-car što je malo skuplja, ali komotnija varijanta, oprez sa voznjom jer Kipar je bila britanska kolonija i vozi se levom stranom!

Ostavite odgovor