Kipar – ostrvo boginje Afrodite

Akrotiri

Bez obzira na samostalnost Kipra, Englezi su za sebe zadržali dva manja suverena dela ostrva koji imaju status „krunskog poseda“. Jedan od njih je Akrotiri i nalazi se neposredno blizu Limasola u pravcu Pafosa. Smešten u jednoj dolini sa savršeno pokošenom travom nalazi se naselje Engleza. Okolo je gusta šuma, a sa druge strane jedna od najlepših plaža na ostrvu. Mogli smo samo da ga slikamo iz autobusa.

Petra tou Romio

Jedan od izleta na koje smo išli sa vodičem je bio izlet u Pafos. Celo vreme na Kipru smo imali istog, odličnog vodiča, gospodju Kulu. Na ovaj izlet smo krenuli rano ujutru autobusom.

Prvo smo stali kod Petra tou Romiou, popularnije kao Afroditina stena gde se, po legendi, boginja Afrodita rodila iz morske pene.
Kult Afrodite je bio veoma jak i raširen na ostrvu. Na sve strane ćete videti njen lik. Postoji čak i Afroditina ruta koja povezuje sve tačke koje imaju bilo kakve veze sa njom.

Naići ćete na poredjano kamenje na poseban način, na tračice i krpice sa porukama vezane po žbunju i drveću koje su tu ostavili zaljubljeni, samci, stari i mladi…

Kafa, hladno pivo i sendviči koje smo sami spremili (za poneti), uživanje, odmor u dubokoj hladovini… Englezi, koji su bili u našoj grupi, valjda se nisu uopšte treznili. Rano ujutru su već bili pijani i glavni štos im je bio da se slikaju pored statue Afrodite koja je bila na terasi restorana, pipkajući je na njima najinteresantnijim mestima (gde je bronzani kip bio usijan)! Nisu nam smetali, već smo se svi zajedno slatko smejali!

Pafos

Kato Paphos ili Donji Pafos je deo grada uz more sa uredno popločanim šetalistem sa alejom palmi i puno restorana. Samo mesto je interesantno i živopisno.

Ručali smo riblje specijalitete u restoranu na samoj obali. Sreća da je restoran bio u dubokoj hladovini i velikim ventilatorima koji su prskani vodom, jer je vrućina bila nepodnošljiva.

Ceo grad je uvršten na UNESCO-vu listu svetske baštine.

Kad smo malo došli k’ sebi nastavili smo naše putešestvije.
Autobus se parkirao na jednoj ledini tik uz more. Tu su zastupljena sva prevozna sredstva, i automobili i kamile.

Nea Pafos je arheološki grad blizu luke Pafos koji datira iz IV veka pre nove ere. Tu smo videli ostatke velikog broja luksuznih kuća visokih zvaničnika i uglednh gradjana. Podizali su raskošne palate i rezidencije u kojima su podovi bili prekriveni mozaicima i do danas odlično sačuvani. Na njima su prikazi mitova o Dionisu, Ikaru, zatim tu su i Leda, Zevs, Ahil, Orfej…

U Orfejevoj vili, koja je muzej šetali smo drvenim stazama iznad mozaika.

Posetili smo i Kraljevske grobnice. Smeštene su nedaleko od Nea Paphosa. To su nekropole koje su osnovane u vreme ptolomejske uprave. Ukopane su u zemlju, tačnije isklesane u kamenito tlo. Otkriveno je 8 grobnica različitog tipa.

Kad smo se vraćali prema autobusu naišli smo na staru hrišćansku bogomolju sa vrlo interesantnim zenitarnim svetlom u kupoli.

Pored crkve je staro hrišćansko groblje obraslo u kaktuse. Opuncije su bile zrele i mogli smo da ih jedemo.

 

Ostavite odgovor