Keln

Keln je najveći grad u nemačkoj federalnoj pokrajini Severna Rajna – Vestfalija. Predstavlja jedan od najstarijih gradova u Nemačkoj, koga su osnovali Rimljani 50. godine n.e. Keln vas osvaja na “prvi pogled”.

Čim izadjete sa železnicke stanice pogled vam “puca” ka Kelnskoj katedrali. Šta reći osim impozantna građevina! Toliko je velika i lepa da ne znate gde pre da gledate.

Izgradnja Kelnske katedrale je započela 1248.god. i trajala je skoro 600 god. Bilo je brojnih prekida i na njoj se stalno nešto radilo i dorađivalo baš kao i sada. Nemci smatraju da će tih radova uvek biti, pogotovo što danas postoji veliki broj štetnih uticaja okoline. Jedan je i neposredna blizina železnicke stanice, pa novi brzi vozovi proizvode vibracije tla koji izazivaju pukotine na zidovima katedrale.
Ova katedrala je posvećena Svetom Petru i Devici Mariji i jedna od najvećih svetskih crkava i najveća gotička crkva u severnoj Evropi. Viši zvonik- crkveni toranj ima samo katedrala u Ulmu. Ona je duga 144.5, siroka 86.5 metara, a njena dva tornja su visoka 157m. Zbog svojih dvojnih tornjeva ona ima najveću fasadu od svih svetskih crkava. Sedište je rimokatoličke nadbiskupije.
Sa svake strane je drugačija i koliko god slika da postavite, ne može se dočarati lepota ove veličanstvene građevine.

Katedrala je otvorena svakodnevno od 7-19:30h. Unutrašnjost katedrale je podjednako lepa kao i spoljašnjost. Postoji mogucnost penjanja spiralnim stepenicama (509 stepenika) na jedan od tornjeva. Najveće blago katedrale je pozlaćeni oltar Sveta tri kralja u obliku sarkofaga iz 13. veka. U njemu se nalaze kosti i odeća za koju se smatra da je pripadala trojici svetih kraljeva.

Ostavite odgovor