Keln

Kažu da je tokom Drugog svetskog rata oko 70% grada Kelna bilo uništeno. Centar grada je bio bukvalno pod ruševinama ali su se Nemci potrudili da sve to obnove ali i da sačuvaju nekadasnji duh stare Nemacke. Tako je Stari deo grada, uz obalu reke Rajne, popločan kaldrmom sa uskim ulicama i divnim kućicama autentičnim za ovo područje. Tu se nalazi veliki broj pivnica i restorana nacionalnih kuhinja raznih zemalja.

Na vrlo prometnom mestu, na trgu Neumarkt, nalazi se crkva Sv.Aposteln-a. Datira iz 11. veka ali je proširivana i restaurirana nakon II Svetskog rata u kome je kao i skoro sve ostale crke bila oštećena. Centralni deo predstavljen je zasvođenom detelinom u obliku svetilišta. Vrlo zanimljiv spoj istorijske i savremene umetnosti koji se ogleda u neobičnim lukovima.

Keln je grad sa velikim brojem savremenih građevina. Jedan od tržnih centara koji je nama privukao pažnju, ne zbog izloga i onoga sto se u njemu moze kupiti, već zbog svog fantastičnog izgleda. U pitanju je zgrada „Weltstadthaus“ koju je projektovao poznati italijanski arhitekta Renzo Piano. Jednom rečju – remek delo!

Još jedno zanimljivo moderno arhitektonsko zdanje je i WDR arcade. To je radio-televizijska kuća.

Ako boravite u Kelnu, mesta koja nikako nesmete propustiti su njihove pivnice. U nekima prodaju pivo i na metar 🙂

 

 

 

 

Ostavite odgovor