Keln

Keln je ekonomsko i kulturnosredište Rajnske oblasti. U njemu se nalazi preko 30 muzeja i stotine galerija.

Jedan od najpoznatijih muzeja u Kelnu je muzej Ludwig koji je posvećen savremenoj umetnosti od početka 20.veka. Najveći broj radova dolazi od Petra i Irene Ludwig koji su sastavili najveću Pop Art kolekciju izvan SAD-a.

Zatim Rimsko-germanski (Römisch-Germanisches) muzej koji pokušava da nam dočara život Rimljana uz Rajnu. Sam muzej je podignut na ostacima rimskih građevina pa tako predstavlja arheološko nalazište. Muzej ima veliku zbirku rimskih artefakata među kojima je i najveća svetska zbirka lokalno proizvedenog stakla iz rimskog razdoblja. Na donjoj etaži se može videti Dionizijev mozaik u izvornom obliku (tu se nalazila rimska grad vila). Radno vreme je: uto-nedelja od 10-17h i ulaz je 8e.

Kelnska filharmonija koja je otvorena 1986. je ultramoderna koncertna dvorana, koja je u obliku amfiteatra. Koncerti se organizuju gotovo svakoga dana. Zanimljivost je to što se jedna sala nalazi „ispod“ ovog platoa pa je za vreme održavanja koncerta zabranjen prolaz tuda.

Nedaleko odatle je smeštena i zgrada Kelnske opere koju je projektovao arhitekta Wilhelm Riphahn. Zgrada koja prima oko 1300 ljudi, gde nastupaju poznati pevači i dirigenti iz celog sveta. Nažalost fotografisali smo je sa zadnje strane.

Iako slikana sa druge obale Rajne, crkva Sv. Martina koja se nalazi u Starom gradu, zaista deluje veličanstveno. Posebno ako se zna da je ova crkva izgrađena na temeljima i ostacima rimske kapele. Kasnije je pretvorena u benediktanski samostan. Sadašnja zgrada zidana je između 1150-1250 god. Od 2009. crkva Sv. Martina se koristi od strane redovničkog bratstva Jerusalima i otvorena je za posetioce.

Železnicki most Hohenzollern poznat je i kao “love locks”. Po ugledu na romantični običaj koji je nastao u Italiji, i na ogradama ovog mosta su se unazad nekoliko godina pojavili katanci koji su oznacavali “večnu ljubav” mladih zaljubljenih parova. Danas je broj katanaca impozantan (procenjuje se da ih ima preko 2 tone).

Za sve slatkoljupce, u Kelnu postoji muzej koji se ne može zaobići. Muzej čokolade!

To je “brod” napravljen od stakla i metala na malom poluostrvu (okružen je vodom sa tri strane), neposredno ispred starog grada. Predstavlja jedan vid putovanja kroz istoriju čokolade. Radno vreme je od 10:18h a ulaznica je 8,5e.

Miris čokolade u proizvodnom pogonu je mmmm… A o prodavnici čokoladnih slatkiša da vam i ne govorim.

 

 

Ostavite odgovor