El Guna (El Gouna)

El Guna (El Gouna – u prevodu „laguna“) je turistički grad – resort na obali Crvenog mora, udaljen oko 20-ak km od Hurgade.

Priremu terena za gradnju započela je 1990. godine egipatska porodica Sawiris u čijem je vlasništvu ova lokacija.

Možda je zanimljivo da pomenem da je član porodice Samih Sawiris, jedan od 1000 najbogatijih na svetu i koji upravlja moćnom grupacijom Orascom, egipatski pravoslavni kopt koji pored egipatskog ima i crnogorsko državljanstvo.

Negde sam pročitao da danas u El Guni živi oko 20k stanovnika, predpostavljam da je dobar deo zaposlen po hotelima – resortima kojih sada ima 21. Tu je i 70-ak restorana, barova, klubova, kockarnica…

Pored velikih hotela izgrađena su i apartmanska naselja kao i značajan broj luksuznih vila.

U El Guni sam bio krajem maja 2008. godine u hotelu Movenpick. Inače, u mestu nije bilo ulične prodaje niti imrovizovanih tezgi, niko vas neće vući za rukav da vam nešto proda. Glavni trg, šetališta, ulice, marina za luksuzne jahte, mostići… sve je besprekorno uredno a tako i izgleda. Nisam video ni jednu džamiju, ali mi je rečeno da postoji jedna koptska pravoslavna crkva.

Bilo je jako malo kupača u moru, uglavnom se kupaju po bazenima kojih ima svuda. Voda nije prljava, naravno, ali pošto je tlo neka mešavina između zemlje i peska, boja vode je kao na slici to jest nije baš privlačna.

Kroz resort protiče i veštačka reka. Voda se, inače, dovlači vodovodom sa 250km udaljenog Nila (ne samo za El Gunu, već i za Hurgadu)

Ostavite odgovor