Pronađite Alfreda

Ser Alfred Hičkok (1899-1980) svakako je jedan od najznačajnijih i najorginalnijih britanskih i svetskih režisera. U karijeri dugoj šest decenija režirao je više od 50 filmova, uglavnom u žanru trilera.

Bio je pravi majstor da živce gledaoca dovede do tačke pucanja da bi ih već sledeće sekunde opustio neočekivanim štosom.

Ljudi moje generacije imali su sreću da je tadašnja TV Beograd, baš u vreme kada smo počinjali da se zanimamo za filmsku umetnost, imala sjajne cikluse velikih svetskih režisera i glumaca kao i već kultnu emisiju „Kino oko“ u kojoj su kompetentni gosti u studiju davali uvodnu reč a posle filma je sledila analiza i osvetljavanje dela iz različitih uglova. Time je gledalac bivao potpuno uvučen u širi kontekst filma i doživljavao ga je na mnogo potpuniji način. Tako sam „otkrio“ Ser Alfreda.

Scena iz filma „Sever-severozapad“

Svima, pa i ne tako pasioniranim ljubiteljima pokretnih slika, poznata su Hičkokova ostvarenja kao što su „Sever-severozapad“, „Nazovi M radi ubistva“, „Čovek koji je suviše znao“, „39 stepenica“, „Prozor u dvorište“, „Gospođa koja nestaje“, „Konopac“, „Nepoznati iz Nord expresa“, „Vrtoglavica“, „Psiho“, „Ptice“…

Scena iz filma „Ptice“

Za razliku od današnjih akcionih filmova gde je u centru pažnje super heroj koji „razgoni Turke na buljuke“, Hičkokov junak je sasvim običan čovek, često veoma nespretan, koji sticajem čudnih okolnosti biva upleten u nekakvu intrigu i nalazi se između čekinja i nakovnja. S jedne strane ga progoni policija kao glavnog osumnjičenog a s druge mu je za petama banda okorelih kriminalaca. S ozbirom na takav nezavidan položaj naš glavni junak nema druge nego da bežeći i od jednih i od drugih sam razreši slučaj i tako skine sumnju sa sebe.

I onaj ko nikada nije gledao „Psiho“, zna za ovu scenu

Hičkokovi filmovi ne osvajaju gledaoca specijalnim efektima, koji su u njegovo vreme bili tek u začetku, već sjajnom pričom, odličnom glumom i maestralnom režijom.

Brojni poštovaci ovog režisera većinu njegovih filmova gledali su na desetine puta. Kako su im zaplet i razrešenje već odavno poznati, posebno zadovoljstvo su nalazili u igri „pronađi Alfreda“. Naime, Hičkok je obožavao da se pojavljuje u svojim filmovima i to ne u glavnim ili sporednim ulogama nego kao statista, slučajni prolaznik… Pojavljivao se samo na sekund, dva, proleteo kroz kadar, tako da ga često gledaoci nisu ni prepoznali prilikom prvog gledanja filma. Zato je omiljena zanimacija njegovih obožavalaca ko će prvi da uoči i prepozna Alfeda.

U priloženom Youtube klipu zaigrajte i vi ovu zanimljivu igru, a pošto ste početnici imaćete i pomoć prijatelja.

 

Ostavite odgovor