Krakov – grad zmaja

Nekada davno, za vreme vladavine kralja Kraka, u pećini je živeo zli zmaj koji je uništavao sela, plјačkao domove i proždirao stoku. Zmaj se mogao umiriti ako bi gradsko stanovništvo ostavilo mladu devojku ispred pećine jednom mesečno. Kada je svaka devojka u gradu žrtvovana, osim kralјeve ćerke Vande, kralј je obećao ruku svoje prelepe ćerke bilo kome ko može da pobedi zmaja.

Veliki ratnici iz bliže i dalјe okoline borili su se za nagradu i niko nije uspeo. Jednog dana siromašni šegrt Skuba prihvatio je izazov. On je napunio jagnje sumporom i postavio ga ispred zmajeve pećine. Zmaj ga je pojeo i ubrzo je postao neverovatno žedan. Pojurio je ka reci (Visli), napio se vode i eksplodirao. Skuba je oženio kćerku kralјa kao što je obećano, i živeli su srećno zauvek. U znak zahvalnosti što ih je spasio tiranije zmaja gradu su dali ime Krakov.

Krakov je grad smešten u južnom delu Poljske, a leži na obalama reke Visle. Drugi je po veličini grad u Poljskoj, ujedno i veoma značajan kulturni, ekonomski, univerzitetksi i turistički centar ove države. Krakov je prvi grad u svetu čiji je istorijski centar stavljen na UNESCO listu svetske baštine.

Vodim vas u šetnju Krakovskim ulicama. Ovoga puta slike koje prate našu šetnju nalaze se u foto galeriji.

Startujemo na trgu Matejko. Popularni trg nastao je u 19. veku. Na trgu dominiraspomenik Grunwald podignut u čast bitke kod Grunwald-a 1410.g u kojoj su poljaci pobedili Tevtonske vitezove (krstaški rimokatolički red). Spomenik je srušen tokom nemačke okupacije, a ponovo podignut 1971.g.

Na istom trgu nalazi se i spomenik neznanim junacima podignutim u čast svih vojnika poginulih u I svetskom ratu.

Samo 100 m ispred nalazi se Barbikan, utvrđena predstraža nekada povezana sa gradskim zidinama. To je ulazna kapija u Stari grad Krakova. Barbikan je jedan od retkih preostalih spomenika složene mreže utvrđenja i odbrambenih barijera koje su nekada opkoljavale grad. Danas služi kao turistička atrakcija i mesto za izložbe. Izgrađen je oko 1498 , i jedan od samo tri takve utvrđene ispostava preživele u Evropi , a najbolјe očuvan. To je cilindrična struktura od cigala sa unutrašnjim dvorištem 24,4 metara u prečniku, i sedam kula. 3 metra debeli zidovi sadrže 130 puškarnica.

Ispred nas je ulaz u starogradsko jezgro i Florijanska kula. Sagrađena je u 14.v, pravougaonog je oblika izgrađena od kamena, kao deo utvrđenja za odbranu od Tatara i Turaka. Ime je dobila kasnije kada je postala glavna kapija za ulaz u Stari grad. Bila je povezana dugačkim mostom sa Barbikanom.

Ušli smo u stari deo Krakova i Florijansku ulicu. Danas je to najprometnija ulica prepuna prodavnica, kafea i restorana. U ovoj ulici nalaze se i najznačajnije znamenitosti Krakova.

Par stotina metara napred izlazimo na Glavni trg (Rynek Główny) urbanog dela Krakova. Potiče iz 13.veka, i prostire se na skoro 40,000 m² što je najveći srednjevekovni trg u Evropi. Trg je pravougaonog oblika okružen istorijskim spomenicima, palatama i crkvama. Centrom trga dominira Sukiennice – najstariji “tržni centar”, a oko njega se nalaze Gradska kula, crkva sv. Adalberta i spomenik Adam Mickiewicz-u.

Na trgu je impresivna Bazilika Device Marije – gotička zidana crkva sagrađena u 14. veku. U crkvu se može ući, a u oltarski deo kada nema mise. Ulaznica košta 10zl, a na moje iznenađenje postoje štampani vodiči (2x A4 strane) i na srpskom jeziku. Iako smo na blagajni rekli da se možemo snaći i sa engleskim ili hrvatskim vodičem potrudili su se da odštampaju i vodič na srpskom. Za poštovanje.

Pošto misa traje duže odlučujemo se da posetimo ostale znamenitosti na trgu. Bronzani spomenik Adam Mickiewicz-u jedan je od najpoznatijih spomenika u Krakovu i mesto sastanka mladih. Statua najpoznatijeg poljskog pesnika romantizma iz 19. veka postavljena je 1898. Na proslavi 100 godina od njegovog rođenja, kao poklon njegove dece. Projektovao je malo poznati skulptor Teodor Rygier.

Skulptura Igora Mitoraja, poljskog skulptora, popularno nazvana The Head, postavljena je 2004 kao privremena postavka, ali je naišla na veliko interesovanje turista i velike proteste Poljaka zbog postavljanja u sam istorisjki centar grada. Ostali delova tela nalaze se u Parizu, Berlinu…

Gradska kula je jedini preostali deo Stare palate (Ratusz), uništene 1820 u cilju da se naparavi veliki gradski trg. Nekada su se u podrumima kule nalazili zatvor i sobe za mučenje. Sagrađena je od kamena u 13.veku, visoka je 70m, nagnuta je 55cm kao posledica oluje iz 1703.g. Na poslednjem nivou nalazi se opservatorija otvorena za posetioce.

Sukiennice ili Clozt Hall nalazi se na centralnom mestu Glavnog trga, koja je nekada bila centar međunarodne trgovine. Od srednjeg veka trgovci su se skupljali u ovoj zgradi kako bi kupovali lokalne proizvode kao što su tekstil i so. I danas se tu nalaze brojne prodavnice i bazar, nakit, ćilibar, ručni radovi, kristalne čaše… Na gornjim spratovima nalazi se postavka Nacionalnog muzeja, sa izložbom poljskih slikara. U pitanju su dve sale sa slikama i vajarskim delima. Iz muzeja se može izaći i na terasu odakle je lep pogled na glavni trg.

U međuvremenu se završila misa pa se upućujemo u Baziliku Device Marije. Oltar se otvara svakog dana u 11h. Bazilika je visoka 80 metara. Posebno je poznata po drvenom oltaru, kojeg je isklesao Veit Stoss. Svakog punog sata, s višeg od dva tornja čuje se „prekinut“ zvuk trube u spomen na trubača iz 13. veka, koji je upucan u grlo, dok je obaveštavao meštane da Mongoli dolaze napasti grad. Taj zvuk emituje i nacionalna poljska radio stanica u podne. Bazilika je služila kao arhitektonski model za mnoge crkve, koje su izgradili poljski iseljenici u inostranstvu, npr. crkva sv. Mihaela i sv. Ivana Kentskog u Čikagu.

Čeka nas još obilazaka za danas, ali vreme je za prvu pauzu u restoranu Guliver – Bracka 6 (paralelna uica sa Florijanskom), popularnom dnevnom sastajalištu studenata. Svakog dana postoji „happy day“ ponuda pa se odlučujemo za toplu čokoladu i kolače koji nas koštaju ukupno 8zl (manje od 2e) po osobi.

Posle okrepljenja vraćamo se u Florijansku ulicu i krećemo dalje. Malo smo u zasotatku sa vremenom ali kako da ne svratimo u crkvu svetog Petra i Pavla, jednu od preko 120 crkava koje postoje u Krakovu. Sagrađena je početkom 17.v, a u njenoj kripti nalaze se ostaci poznatih umetnika i naučnika. Crkva je ograđena statuama apostola, a ispred nje se nalazi mali trg.

Stižemo na naš cilj dvorac Wavel. Iako se čini da smo prešli dugačak put u pitanju je tak nešto više od 1,5 km što uopšte nije teško za prepešačiti. Gotski dvorac Vavel u Krakovu sagrađen je po nalogu Kazimir III Velikog, koji je vladao od 1333 do 1370, a sastoji se od nekoliko objekata smeštenih oko centralnog dvorišta. U 14.v su ga obnovili Jogaila i Jadviga . Nјihova vladavina vidi se u dodavanju kula „Kokošja noga“ ( Kurza Stopka ) i Danske kule. Jadviga i Jogaila odaja, u kojoj je mač „Szczerbiec“, koristila se prilikom krunisanja i ceremonijama, a obilazi se i danas. Druge građevine na brdu u to vreme su služile kao prenoćište brojnom sveštenstvu , kralјevskim činovnicima i zanatlijama. Odbrambeni zidovi i kule, kao što su , Jordanka Lubranka, Sandomierska , Teczinska , Szlachecka , Złodziejska i Panienska su podignute u istom periodu.

Vavel Kralјevski Dvorac predstavlјa najveću istorijsku i kulturnu znamenitost u Polјskoj. Vekovima rezidencija kralјeva Polјske i simbol polјske državnosti. Dvorac je sada jedan od najvažnijih muzeja u zemlјi. Osnovan 1930, muzej obuhvata deset postavki, uklјučujući i važnu kolekciju italijanskih renesansnih slika, grafika, skulptura, tekstila, među njima i Sigismund II Avgust tapiserija, kolekcije nakita , oružja i oklopa, keramika, Majsen porcelan i stilski nameštaj. Postavka muzeja iz orijentalne umetnosti obuhvata najveću kolekciju osmanskim šatora u Evropi .

Ovde pravimo ozbiljan „faul“ jer ni u jednom vodiču ili na internet prezentaciji nije pisalo da je broj posetilaca ograničen. Iako upotrebljavamo sav šarm, a kasnije pokušavamo i plačnim glasom teta na blagajni ostaje neumoljiva – danas više nema karata, a sutra ne rade (jedan od 5 dana u godini kada je muzej zatvoren). Ostaje nam samo da dvorac posmatramo spolja.

Na sreću ulazak u katedralu sv.Vavela je moguć. Stara više od 900 godina, zapravo je treća crkva na istom mestu nakon što su prethodne nestale u požaru 1305.g. Služila je kao kraljevska katedrala. U kripti katedrale sahranjuju se poljski kraljevi i nacionalni heroji, kao i poljski predsednik koji je pre nekoliko godina stradao u avionskoj nesreći. U katedrali je prvu misu služio Papa Jovan Pavle II. Cena ulaznica: 12zl + 7zl (audio vodič). Za muzej sam znao da ne radi, a u njemu se čuvaju predmeti koji su pripadali Papi Jovanu Pavlu II, koji je rođen u okolini Krakova i na kog su veoma ponosni. Fotografisanje unutar katedrale nije dozvoljeno, osim na zvoniku. Stepenice kojima se penjemo na zvonik su drvene i najnaporniji deo obilaska.

Inače zvona sa katedrale se čuju 50 km, legenda kaže da rasteruju oblake, a takođe i da će se devojka koja dodirne zvono levom rukom, dok desnu drži na srcu udati u toj godini.

Za prvi dan u Krakovu, dosta toga smo obišli. Ponuda restorana, kafića, klubova je velika, postoji i nekoliko tržnih centara tako da se veče može prijatno provesti.

* * *

 

Drugog dana imamo slobodno samo prepodne, kasnije sam već nešto isplanirao. Kako nema mnogo vremena idemo u Jevrejsku četvrt u kojoj je sniman film Šindlerova lista. Vekovima postoji na mestu gde su katolici i jevreji mirno živeli jedni pored drugih, sa vidnim razlikama u arhitekturi u odnosu na glavni grad. Nakon progona i nestanka skoro svih jevreja u 2. svetskom ratu, Kazimierz je propadao sve do 90-ih godina 20. veka kada je oblast počela da se revitalizuje. Manje je turistički otvoren od Starog grada, ali ga stanovnici smatraju uporištem noćnog života. U ovom delu grada danas se nalazi brojni kafei, klubovi i hosteli. Ovaj deo grada je jako važan Jevrejskoj zajednici i srećemo brojne grupe mladih iz Izraela, ali i iz cele Evrope. Saznali smo i da Jevrejska zajednica u Srbiji svake godine organizuje posetu Krakovu za srednjoškolce.

Prolazimo pored prve stambene zgrade u Krakovu, nastale spajanjem 3 porodične kuće uticajnih Jevreja na pocetku Szeroka ulice, renesansne „stare“ sinagoge, Izakove sinagoge, Kupa sinagoge, Remuh sinagoge, Hram sinagoge, Visoka sinagoge i Poper sinagoge. Danas ih je preostalo samo 7, a pre rata ovde ih je bilo skoro 90.

U centru Jevrejske četvrti danas se nalazi velika pijaca koja je otvorena svakog ponedeljka i na nju dolaze ljudi iz celog Krakova ali i okolnih mesta.

Nedaleko od Krakova, nalazi se rudnik soli Velička, danas jedna od najpopularnijih turističkih atrakcija Poljske. Vožnja autobusom traje oko 40 min. Rudnik je najstariji poljski industrijski objekat koji se bavio proizvodnjom soli, a čiji počeci sežu čak do srednjeg veka. Vekovima je bio izvor poljskog blagostanja. Nekoliko vekova eksploatacije rudnika soli oblikovalo je prostor kakav danas priziva hiljade turista. Ležeći na 9 nivoa, skriven ispod grada, rudnik doseže dubinu od 327 metara. Mi ćemo obići samo 1% rudnika, do dubine od 130 m. Podzemlje Veličke sastoji se od gotovo 300 kilometara tunela i oko 3000 prostorija. Impresivan deo rudnika su kapelice koje su sagradili sami rudari i u kojima se dan danas održavaju mise po najavama za hodočasnike. U “slanim” prostorijama rudnika održavaju se i banketi, balovi, konferencije i koncerti pa je samim time rudnik i od velikog kulturnog značaja. Najpoznatija prostorija je dvorana “Varšava” koja se nalazi na 125 metara dubine, a u kojoj se svake godine organiziraju novogodišnji bal i koncert. Rudnik je pod zaštitom UNESCO-a od 1978. godine, a istorijskim spomenikom Poljske proglašen je 1994. godine.

Kroz rudnik nas vodi Poljakinja, koja „priča“ srpski jezik sa finim akcentom. Šok kada je nešto pitamo, a ona nam odgovara na engleskom kako dobro razume srpski, ali ne može da odgovori dok je zvaničan program savladala.

Na površini, ali i na podzemnim nivoima nalaze se prodavnice suvenira, mlinovi sa solju, razne figurice od soli.

Obilazak rudnika nije baš jednostavan, ima dosta hodanja i savladavanja stepenica. Sam obilazak traje oko 3,5 sata. Najuzbudljiviji deo je povratak rudarskim liftom, a ja se bržom napravom nisam vozio.

Zastitnica rudnika je poljska princeza, Sveta Kinga, tu dala iskopati bunar kako bi napojila svoju žednu pratnju na putu prema Mađarskoj gdje se trebala udati za kralja Belu. Otkopavši rupu otkrili su kamen koji je svetlucao od soli. Slučajno je tada princeza ispustila u bunar prsten kojim se bila obećala.

Sve figure su od soli (lizanje je zabranjeno).

* * *

Retko kome nije poznata činjenica da je Aušvic bio najveći nacistički koncentracioni logor za masovno uništenje stanovništva . U južnoj Poljskoj , 50 km zapadno od Krakova i 286 km od Varšave , logor je dobio ime po obližnjem selu Osvjenćim (Aušvic na nemačkom). Nakon nemačke okupacije Poljske septembra 1939, Osvjenćim je priključen Nemačkoj i ime mu je promenjeno u Aušvic. U koncentracioni logor Aušvic ukupno je deportovano 1,3 miliona ljudi iz raznih delova Evrope. Od tog broja, ovde ih je pobijeno 1,1 milion, najviše Jevreja (million). Većina žrtava je ubijena odmah po prispeću u logor u gasnim komorama . Komandant logora Rudolf Hes je na Nirnberškom procesu svedočio da je do 2,5 miliona ljudi umrlo u Aušvicu. Do danas su sačuvani mnogi objekti logora Aušvic. Oni su zvanično pod zaštitom Državnog muzeja Aušvic-Birkenau, osnovanog 1947 , koji ima i funkciju istraživačkog centra za proučavanje holokausta. UNESKO je ovaj logor1979 . proglasio delomSvetske baštine pod imenom „Aušvic-Birkenau – nemački nacistički koncentracioni logor smrti“.

Postoji i Šindlerov muzej u Krakovu, ali ja nisam bio raspoložen da vas vodim na ova mesta. Verujem da je za čovečanstvo važno da uvidi kakve zločine je čovek sposoban da napravi, ali ja sam pobegao na par dana od svakodnevnih problema i nisam bio spreman da idem na ovakve lokacije.

Umesto posete logoru vodima vas na brežuljak Tadeuša Košćuškog. Veštački napravljeno brdo zavrseno je 1823.g visoko je 34,1m na čijem se vrhu nalazi vidikovac sa panoramskim pogledom na grad po vedrom danu. Na vrhu se nalazi granitna stena doneta sa Tatra, a unutar brda su pohranjene urne sa zemljom sa mesta bitaka u kojima je Košćuški učestvovao u Poljskoj i Americi. U podnožju se nalazi muzej – neki od predmeta iz kuće Košćuškog u Poljskoj.

Krakov je značajni univerzitetski centar i zato je red i da obiđemo zgrade fakulteta.

Collegium Maius – Najstarija zgrada Univerziteta (i jedna od najstarijih u Krakovu), sagrađena kao glavni kampus univerziteta krajem 14.veka, 36 godina posle osnivanja univerziteta. Vek kasnije je redizajnirana kao kasno-gotička struktura koju okružuju živopisne arkade. Profesori su živeli i radili na spratu, a u prizemlju su se nalazile sale za predavanje. Poznatiji studenti bili su Nikola Kopernikus i Papa Jovan Pavle II.

Collegium Novum – Sagrađen je 1873-1887 u neogotskom stilu od strane Feliksa Ksiezarski da odgovara stilu Collegium Maius. Subvencionisani novcem iz Beča, zgrada je otvorena za 500. godišnjicu univerziteta posle godina kontroverze i debate. U dvorištu se nalazi i spomenik Nikoli Kopernikisu.

Red je i da vam se zahvalim na pažnji tokom šetnje, nekom slikom iz šopinga ili restorana. Osim velikog broja prodavnica suvenira u Krakovu se može kupiti i veoma kvalitetan nakit od ćilibara.

Poljska nacionalna kuhinja je plod uticaja naroda s kojima je bila u neposrednom kontaktu, a regionalno je vrlo raznolika. Tipične namirnice poljske kuhinje su: kiseli kupus, cvekla, krastavci, gljive, dimljene i ostale vrste kobasica. Meso je u Poljskoj posebno aromatično zbog korišćenja začina poput kopra, kima, majorana, bibera i peršuna. Najpopularniji deserti su kolači i torte, a čašica votke posle dobrog ručka je poželjna i stoga što olakšava probavu.

Probali smo žur – kiselu supu od raženog brašna s belim kobasicama i tvrdo kuvanim jajima, jastučiće (pierogi) od testa za rezance, mogu biti nadeveni mlevenim mesom, usitnjenim kupusom pomešanim s pečurkama, svežim sirom ili voćem, tako nadeveni stavljaju da se prokuvaju u kipuću vodu, ali mi se najviše dopao gulaš koji se jede kao supa pre glavnog jela, a servira se u „vazi“ od hleba.

Ostavite odgovor