Budimpešta

Ukoliko rešite da na Budimsku stranu pređete preko Lančanog mosta, naićićete na uspinjaču kojom možete gore. Gelert brdo je dobilo naziv po biskupu koji je širio hrišćanstvo, a koji je po legendi ubijen tako što je stavljen u bure i bačen niz brdo u reku. Statua Biskupa stoji u podnožju brda. Na vrhu brda se nalazi Spomenik slobode, ženska figura koja drži granu palme, simbol pobede.

Na brdu se nalazi i Citadela, vojna gradjevina, koja je danas preuređena u hotele, banjske komplekse i restorane.

Slika

Najinteresantnija građevina u Budimu je Ribarski bastion. Sastoji se od sedam tornjeva a svaki toranj predstavlja po jedno mađarsko pleme, koje se doselilo u Mađarsku krajem 9. veka, i koja su zapravo stvorila mađarski narod. Na tom području u srednjem veku se nalazila ribarska pijaca pa otuda i današnje ime.

Slika

Unutar tih zidina nalazi se i Crkva kralja Matije (za vreme turske vladavine pretvorena u džamiju) i spomenik kralja Stefana.

Na brdu se nalazi i Mađarska nacionalna galerija, Nacionalna biblioteka i istorijski muzej grada a sve u sklopu budimskog dvorca, srednjovekovne palate gradjene od 13-16 veka.

Slika

Slika

Pogled koji se pruža ka Pešti je zaista fascinantan.

Ima još skrivenih i zanimljivih kutaka u Budimpešti ali to ostavljam vama, da sami istražujete i uživate u svim lepotama koje pruža ovaj grad.

Predlažem vam još samo, kao posebnu atrakciju, noćnu vožnju Dunavom. Zaista je lepo i romantično.

Ostavite odgovor