Budimpešta

Ako ste, kao ja, uvek raspoloženi za šetnju, možete nastaviti Andraši bulevarom, koji je zaveden kao svetska baština UNESCO-a, gde se nalaze najbolja pozorišta, Muzička akademija, muzeji i Opera.

Zgrada Opere je izgrađena u neorenesansnom stilu, fasada je ukrašena kipovima poznatih kompozitora i grčke boginje umetnosti. Deluje veoma elegantno, raskošno i otmeno kako spoljašnja tako i unutrašnja dekoracija.

Slika

Slika

Ukoliko niste za šetnju, na raspolaganju vam je prevoz podzemnom železnicom. To je prva podzemna železnica u Evropi i ide ispod Bulevara Andraši.

Slika

Dalje nas je put vodio ka Bazilici Svetog Ištvana. To je crkva koja se gradila više od 50 godina i koja je najveća u Budimpešti. U ovoj crkvi se nalazi vrlo neobična relikvija – desna ruka prvog mađarskog kralja, Stefana.

U ulici Donahi nalazi se još jedna građevina koja je na nas ostavila jak utisak. To je velika jevrejska sinagoga. Najveća u Evropi i druga po veličini u svetu. U nju može da stane oko 3000 osoba. Nekada je korišćena kao nemački štab a danas je glavni centar jevrejske zajednice.

Najpoznatiji simbol Budimpešte je zgrada Mađarskog parlamenta. Mađarski parlament je treći najveći parlament u svetu. Predivno arhitektonsko zdanje koje fantastično izgleda danju ali i noću kada je osvetljeno sa svih strana. Smešten je na Kossuth Lajos tér, a do njega se može doći metroom sa izlaskom na istoimenoj stanici ili tramvajem broj 2. Unutrašnjost parlamenta se može obići u grupama, sa vodičem, onda kada ne zaseda Nacionalna skupština.

Slika

Kad ste već kod parlamenta, treba se spustiti i do Dunava. Izmedju Ruzveltovog i Košutovog trga, u blizini parlamenta, se nalazi memorijalni spomenik žrtvama holokausta. U pitanju je 60 pari gvozdenih cipela koje su poređane neposredno uz reku u znak sećanja na ljude i decu koja su streljana na obali i bacana u reku.

Uz Dunav možete šetati i uživati u pogledu jer Budimpešta važi za grad sa najlepše uređenom obalom.

Naravno, nezaobilazni su i budimpeštanski mostovi.

Po meni najlepši, lančani most, sa po dva lava sa obe strane, povezuje Budim i Peštu. To je prvi stalni most koji je povezao ova dva dela grada. Posebno je lep noću kada je osvetljen.

Slika

Tu su još Margitin, Most slobode i elegantan beli viseći Eržebet most.

Slika

Ostavite odgovor