Tripomatic – asistent u planiranju putovanja

Tripomatic je platforma razvijena u Češkoj i namenjena je planiranju putovanja širom sveta. Mobilna aplikacija omogućava navigaciju tokom puta u offline režimu.

Trenutno je pokriveno preko 500 destinacija, a platforma mesečno beleži 350 hiljada korisnika. Korišćenje platforme je potpuno besplatno, ne zahteva instalaciju na računaru, a android aplikacija se može instalirati za sve mobilne uređaje.

Tripomatic platformu koristim već nekoliko godina prilikom planiranja putovanja i veoma sam zadovoljan. Interfejs za korišćenje je „user friendly“ i prosečan korisnik računara i interneta neće imati problema u korišćenju. Rad na ovoj platformi prikazaću na primeru svog sledećeg putovanja.

Adresa na kojoj se nalazi aplikacija je OVDE

Prvi korak je registracija / logovanje. Možete se logovati popunjavanjem podataka i ostavljanjem mail adrese ili postojećim Facebook ili Google nalogom. Nisu mnogo dosadni i ne spamuju i u proseku vam stiže 1-2 maila mesečno.

VAŽNO: Apsolutno sve opcije platforme možete koristiti i kao gost, samo u tom slučaju planiranje putovanja morate završiti u jednom potezu. Ako ste registrovani platforma pamti vaš plan koji možete neograničeno puta menjati.

Prvi korak je naravno izbor destinacije. Za poznatije destinacije, kao što je Barselona, platforma vam nudi već napravljene planove kao osnovu (template) koju ćete modifikovati, a možete početi i od „praznog papira“.

Sledeći korak je unošenje datuma i hotela u kome ćete biti smešteni. Kao što vidite u gornjem desnom uglu korišćenje platforme možete nastaviti i bez datuma. Korisno je uneti datume ako ih znate jer će vas program opomenuti kada je neka atrakcija zatvorena (na primer muzej ne radi ponedeljkom).

Najzad dolazimo i do glavnog ekrana. Najveći deo ekrana zauzima mapa na kojoj su prikazane zanimljive lokacije. Sa leve strane su izvučene najznačajnije lokacije, tzv. must-see. Izbor prikaza možete prilagoditi svojim potrebama filterima da se prikazuju ili ne hoteli, restorani, muzeji… Filteri se nalaze u gornjem levom uglu iznad najznačajnijih lokacija. Iznad njih su prikazani i datumi putovanja.

Kada mišem pređete preko neke lokacije ispisaće se osnovni podaci o njoj.

Klikom na lokaciju prelazite u sledeći ekran. U levom delu ekrana sada se pojavljuju prošireni podaci o lokaciji, kao što su kratki opis, radno vreme, cene ulaznice, procenjeno vreme potrebno za obilazak lokacije, kako stići do lokacije…

Ako želite da lokaciju dodate u svoj plan obilaska treba da kliknete na oznaku + .

Program vam zatim nudi da izaberete kog dana ste planirali obilazak lokacije.

Na isti način u plan ubacujem i sledeće lokacije koje me zanimaju.

U svakom trenutku mogu da pregledam svoj plan jednostavnim klikom na izabrani datum, u ovom slučaju to je 17.april. Na mapi mi se prikazuje itinerer, a sa leve strane mi je prikazano rastojanje između dve lokacije i procenjeno vreme za transfer od jedne do druge. U dnu je prikazana i ukupna kilometraža i procenjeno vreme obilaska.

Nekoliko napomena:

Iako sam planiranje počeo od Sagrada Familia program mi kao prvu opciju nudi Casa Calvet zato što je u njenoj blizini našao metro stanicu i što bi ovakav plan bio najbolji u odnosu vreme / pređena kilometraža. Ali kako je baš želim da prvo posetim baziliku jer sam online kupio karte za ulazak u 9:30 mogu da mišem „prevučem“ lokaciju na mesto koje ja želim.

Nemojte da vas uplaši procenjeno vreme od 15h za obilazak, nisam ja u tako dobroj formi da mogu da izdržim predloženi tempo obilaska. Jednostavno program ima procenjeno vreme obilaska za svaku lokaciju podrazumevajući ulazak u unutrašnjost, korišćenje audio vodiča…, a ja ću na nekim lokacijama obići samo eksterijere, ali ih stavljam na mapu jer želim da imam osnovne informacije o njima u planeru.

Na ovoj strani možete neke lokacije izbaciti, prebaciti u drugi dan ili neke dodati u zavisnosti kako vam se plan dopada.

Ako ne znate gde se neka lokacija nalazi na mapi, možete koristiti searh meni u gornjem desnom uglu. Platforma je tu jako dobra jer ima podršku za više jezika (pa i za srpski) tako da će prepoznati pretragu iako niste pravilno spelovali naziv.

Naravno, ako ste registrovani korisnik, u svakom trenutku možete planiranje sačuvati. SAVE se nalazi u gornjem desnom uglu (Kada mi je već gotov članak primetio sam da sam crop-ovao deo prikaza gde se nalazi SAVE, komanda je odmah uz search meni). Planiranje možete nastaviti kada imate slobodnog vremena.

Na opisani način popunjavate sve dane svog puta.

Kada završite planiranje svog puta možete download-ovati vodič u pdf formatu za štampu ili kao KML file za navigacione uređaje ili prebaciti plan u svoj mobilni telefon.

Ovako izgleda vodič koji dobijete u pdf formatu, sa mapama i osnovnim informacijama o svakoj lokaciji. (Još uvek nemam gotov plan za Barselonu pa sam iskoristio prikaz sa prethodnog putovanja).

Nadam se da sam uspeo da objasnim način korišćenja ove platforme i da će vam koristiti u planiranju putovanja.

Ostavite odgovor