Da li ste za bowling?

Amerikanci su od engleskog kriketa napravili bejzbol, od ragbija svoj football, a od boćanja i kuglanja – bowling.

Bowling nije samo sport niti puka rekreacija, bowling je i celovečernji izlazak subotom uveče, zabava za celo društvo ili porodicu. Forsirajući veštinu naspram snage, koncentraciju i sugurnu ruku naspram brzih nogu i jakih mišića, Bowling se pokazao kao veoma demokratska sportska aktivnost dajući mogućnost zajedničke zabave pripadnicima oba pola i skoro svih starosnih kategorija.

Cilj igre je jednostavan. Dohvatiš kuglu, zafrljačiš je prema poređanim čunjevima sa željom da ih što više porušiš a da ti pri tom kugla ne padne na nogu ili odleti do obližnjeg separea gde ostali igrači čekaju svoj red. Dobra taktika je da se tokom bacanja kugle umesto čunjeva zamisli lik šefa, tašte, nastavnice fizike, komšije iz stana iznad…. Istraživanja su pokazala da se tako postižu i do 50% bolji rezultati.

Igra se sastoji od 10 rundi i u svakoj igrač ima mogućnost da iz dva bacanja poruši svih 10 čunjeva. Ako mu to nekim čudom uspe iz prvog bacanja onda je to „strike“ i za to osim divljenja publike dobije i bonus poene. Postoje tu razne finese prikom brojanja poena ali najlepše od svega je što ne morate o tome da brinete jer kompjuter koji kontroliše semafor za vašu stazu sam vodi računa o tome i sabira poene. Takođe, ne morate brinuti ni o porušenim čunjevima jer ih robot na kraju staze posle rušilačkog pohoda vaše kugle sam podiže i vraća u prvobitno stanje. Ponekad pomislim da bowling nisu izmislili Amerikanci nego neki emigrant sa južnih obala Jadrana.

Koliko je meni poznato ova igra se u Beogradu može upražnjavati na 4-5 mesta. U tržnim centrima Ušće i Delta su možda „najfensi“ staze ali su zato i najskuplje. Nešto pristupačniji su bowling centri u Zemunu – Colosseum u Dobanovačkoj i Žabac u KCS Pinki. Cene su najniže pre podne (1140 din/sat), malo više posle podne (1440 din/sat) dok ćete zadovoljstvo igranja posle 19 časova platiti 1560 dinara po satu. Reč je o zakupu staze za jedan sat s tim što na jednoj stazi može igrati do 6 igrača, tako da vas u slučaju maksimalnog broja igrača sat vremena igre košta koliko jedno piće u kafiću.

O popularnosti ove igre dovoljno govori činjenica da se za termine u večernjim satima mora uraditi rezervacija par dana unapred. Veoma su popularne i tzv. „biznis lige“ gde grupa prijatelja ili kolega sa posla oformi svoju ekipu, prijavi se za ligu i tokom cele godine u redovnim terminima odmerava snage sa ostalim timovima. Da bi takmičenje bilo zanimljivije osmišljeni su razni metodi hendikepa, koji lošijim timovima daju šansu da ipak pobede boljeg od sebe.

Tako je nastao i čuveni stih iz naših epskih pesama „Jao meni, do boga miloga, đe pobjedih od sebe boljega“ koji oslikava svu lepotu ovog zanimljivog sporta.

Evo kako to izgleda jedno obično bowling veče

 

 

 

Ostavite odgovor