Sitonija na blic

Prvi, najurbaniji deo, sa puno hotela i kuća sa apartmanima, nalazi se od Metamorfozisa, preko Nikitija do Neos Marmarasa. Ova mesta su uvek puna turista, ali pošto je Metamorfozis najmanji, pa zato sigurno i najmirniji. Metamorfozis je svuda okružen borovom šumicom.

Nikiti je u poslednje vreme doživeo tzv. procvat, zapravo, dugačko šetalište uz gradsku plažu i svi kafići su potpuno preuređeni, ulica je popločana, postavljeno je i novo osvetljenje. Sada je Nikiti mnogo lepši za večernji izlazak, nego što je to ranije bio. Posebno treba naglasiti lepotu starog sela Nikiti, koje se nalazi u brdima, gde vlada potpuni mir. Međutim, tu su smeštajni kapaciteti veoma mali, pa je i cena za iznajmljivanje apartmana značajno veća.

Neos Marmaras je najveće mesto na Sitoniji. Mišljenja o njemu su uvek potpuno poprečna. Nekima je interesantan, baš zbog veličine i prelepih plaža na južnom i severnom obodu, a nekima jako smeta njegov izrazito brdoviti reljef. Meni je lično njegova južna plaža jedna od omiljenih, iako je opterećena sa dosta kafića i sa ležaljkama. More kod te plaže je uvek mirno, toplo i bistro.

U ovom prvom, severozapdanom delu Sitonije, najpoznatije plaže su: Lagomandra, Kalogrija, Agios Ioannis, i mnoge druge… Takođe, svako od ovih gore navedenih mesta, ima svoje veliku plažu. Čak i u ovom urbanom potezu ima delova gde turisti ređe dolaze, kao što je uvalia između Nikitija i Agios Ionnisa, gde se nalazi plaža Kastri,  zatim dugačka i uska plaža Elia, kamp Castelo, mirni deo između dve velike plaže gradića Neos Maramaras…

Neos Marmaras ujutro, pogled sa gradske plaže (Milenaidaki)

Slika

 

Riblji restoran na samoj obali u Neos Marmarasu (Dejevla)

Slika

 

Plaža kampa Castello (Dejevla)

Slika

Kod Neos Marmarasa ka brdima vodi asfaltirani put, dužine oko 4km ka starom etno selu Partenonas, smešteno na 350m nadmorske visine. Selo je veoma lepo uređeno, kuće i ulice su u kamenu. U njemu ima par restorana i jedno maslinovo drvo staro oko 1000 godina, tako bar meštani tvrde. Sa vrha sela se pruža fantastičan pogled ka obali i moru.

Pogled iz Partenonasa (Dejevla)

Slika

Ostavite odgovor