Gardaland

Gardaland je jedan od najvećih, najposećenijih i najpopularnijih evropskih zabavnih parkova. Nije naravno u rangu Diznilenda u Parizu pa i nekih parkova po Nemačkoj ali je svakako najatraktivniji u ovom delu Evrope, naročito za ljude iz naših krajeva jer je relativno pristupačan – kako po pitanju dolaska do njega tako i po pitanju cene aranžmana.

Veoma je popularan kod naših zapadnih suseda koji tokom proleća i leta svakog vikenda imaju bus ture do ovog zabavnog parka.

I kad bi zanemarili brojne atrakcije i lepote jezera Garda, njegovih gradića i okolnih mesta za ekskurzije, sam Gardaland je dovoljan razlog za posetu ovom delu Italije.

Ako imate decu stariju od 5 godina, ili ako ste i sami još uvek veliko dete u duši, obavezno sebi priuštite ovo zadovoljstvo. Odmah da vas upozorim, jedan dan je tek dovoljan da proletite kroz park, tek bi dva dana bila prava mera da stignete svuda i da isprobate većinu atrakcija.

Cene ove zabave variraju u zavisnosti od doba godine, od toga da li je vikend ili radni dan, zatim od toga da li želite samo posetu zabavnom parku ili i akvarijumu Sea life koji radi u njegovom sklopu. Takođe i da li ste karte rezevisali i kupili putem interneta unapred ili u poslednji čas. Mogući su svakakvi popusti i za ranu uplatu i za last minute. U našem slučaju bio je radni dan, karte smo kupili na samom dolasku i izašlo nas je 30-tak eura po osobi za jedan dan, bez posete akvarijumu.

Takođe postoje i posebne ulaznice – Gardaland express koje vam omogućavaju da na sve atrakcije ulazite preko reda što može da se isplati ako ste došli u nekom od popularnih termina kada su velike gužve i kada u redovima za pojedine tobogane može da se čeka i po sat-dva. Mi smo imali sreću da smo bili u relativno slabo posećenoj sezoni i da ni na jednu atrakciju nismo čekali duže od 10-15 minuta, bez Gardaland expressa.

Park je tematski i arhitektonski podeljen u nekoliko celina:

Gusarski zaliv u okviru kojeg imate vožnju po nekakvim podzemnim hodnicima koji simuliraju potpalublje potopljenog gusarskog broda a na vas povremeno izleću gusari i svakakve ale, nešto kao kuća strave.

Zemlja Aladina – koja vas svojim kulisama smešta u poznato okruženje iz crtanog filma i koja je toliko verna da svaki čas očekujete da neko proleti na letećem ćilimu.

Zemlja Divljeg zapada sa poznatim prašnjavim ulicama, salunima, razbojnicima, pijanim Meksikancima, tvrđavom u kojoj „plave bluze“ junački odolevaju naletima crvenokožaca, a možete naleteti i na kopače zlata i probati da i vi isperete koji dragoceni grumen.

Zemlja vitezova sa srednjevekovnim zamkovima, vitezovima, princezama a tu je i čarobnjak Merlin.

Fantasy kingdom – zemlja namenjena najmlađima, sa ringišpilima, vozićima, vožnjama u šoljicama za kafu, drvećem koje peva i prati vas očima kad prolazite pored njega..

Atlantida – zemlja vode, sa odličnim vodenim atrakcijama koje su meni lično bile i najdraže.

Zemlja budućnosti – svemirski brodovi, razne futurističke sprave i vožnjice…

Po pitanju atrakcija i sadržaja park se deli na tri velike celine:

Adrenalin – gde su svakakvi tobogani od kojih nijednim nisam semo da se spustim.

Fantasy – već gore pomenut i namenjen deci, ali za moj stomak taman po meri

i Adventure – gde sam više puta upražnjavao vodene atrakcije Fuga di Atlantide i Colorado boat. Čak sam se jednom spustio i nekakvim dečjim toboganom – Mamutom. Bar se meni činilo da je dečiji dok nije krenula vožnja, a posle je već bilo kasno…

Na svim atrakcijama desetine kamera vas snimaju tokom vožnje tako da vas posle vožnje čekaju fotografije sa vašim užasnutim licem. A lice vam postane još užasnutije kada shvatite da za jednu takvu uspomenu treba da pljunete desetak eura.

Pored svih nabrojanih atrakcija u okviru parka postoji i cirkuska šatra pod kojom se 2-3 puta dnevnu održavaju razne predstave. Mi smo zakačili predstavu inspirisanu crtanim filmom „Madagaskar“.

Ostavite odgovor