Etno selo Sirogojno

Staro selo je muzej na otvorenom u kome se prikazuje arhitektura, unutrašnje uređenje zgrada, način privređivanja i organizacija života u ovom delu Srbije. Prostire se na površini od oko 5ha i ima oko 50 objekata koji su dislocirani i preneti na ovo lokaciju.

 Stalnu postavku čine dve Zlatiborske okućnice, sa stambenim i privrednim objektima, iz druge polovine 19. i početka 20. veka. Podeljeni su stambeni, privredni i čobanski objekti.

Sirogojno je selo koje se nalazi na oko 25 km od centra Zlatibora. Posetio sam ga prilikom boravka na ovoj planini. Put do njega nije na svim mestima idealan, ali vožnja ne bi trebalo da predstavlja problem.

Ulaznica košta 150din, a u okviru kompleksa se nalazi i suvernirnica, restoran, galerija, veoma čisti toaleti. Sve je jako uredno, u kućama postoje domaćice koje će vam ispričati malo o načinu života i organizaciji kuće. Meni se jako dopalo, nije pretenciozno kao Drvengrad.

Na ulazu u etno selo nalazi se i crkva svetog Petra i Pavla, izgrađena u XVIII veku. Ispred se nalaze i tezge na kojim se mogu kupiti proizvodi domaće radinosti, pre svega nadaleko čuveni džemperi iz Sirogojna.

Prikazano je celokupno domaćinstvo, objekti za stanovanje, objekti za proizvodnju i čuvanje namirnica, štale i torovi za stoku. S obzirom da sam odrastao u gradu i da nisam ima baku i deku na selu meni je obilazak bio veoma interesantan. Za neke delove domaćinstva čak nisam znao čemu služe i kako se koriste.

 

 

 

U donjem delu muzeja na otvorenom nalaze se komercijalni sadržaji. Replika učionice iz XIX veka, zatim izložbeni prostor, prodavnica suvenira, krčma i brvnare za smeštaj. Ono što mi se posebno dopalo je što su u ponudi u krčmi samo domaći, lokalni proizvodi i na primer nije moguće naručiti coca-colu. U krčmi se posetiocima nude sir, kajmak, pršuta, helјdopita, pogačice od crnog brašna i drugi specijaliteti po kojima je Zlatibor poznat. Za organizovane ručkove na trpezi može biti i  pečena jagnjetina, pasulј prebranac, jagnjeće sarmice, razne pite. Uz ova jela služe se tradicionalna pića, vodnjika, čajevi od domaćih trava, rakije …

 

 

Od mene preporuka za posetu etno selu i muzeju na otvorenom Sirogojno. Lep poludnevni izlet ako se nađete na Zlatiboru.

Ostavite odgovor