Historic Wagner Farm – istorija u službi obrazovanja

Jedno od lepih mesta u okolini Čikaga na kome vaše dete može da uči kroz igru. Ova 18,6 jutara velika farma, u vlasništvu Glenwiew Park District-a, poslednji je ostatak mnogo veće farme.

Bila je u vlasništvu članova porodice Vagner od pedesetih godina XIX veka, kada su u ovu oblast došli iz Triera u Nemačkoj.

Godine 1997, Rouz Vagner, poslednji preživeli član porodice Glenvju Vagner, je umrla. Njena želja je bila da se farma proda najboljem ponuđaču iz njene parohije. Grupa meštana zatražila je od Park District-a da kupi farmu i sačuva je kao istorijsko – radnu farmu, namenjenu za obrazovanje i uživanje zajednice. Uz podršku građana, odobrena su sredstva i 2000. godine Park District je kupio farmu.

Park District, uz asistenciju predstavnika zajednice, započeo je proces planiranja i postavio smernice u vezi sa budućom upotrebom i razvojem farme. Vođeni ovim planom, popravljeni su i obnovljeni ambar i farma, dodate su kokoške i svinje i uveden je niz programa i manifestacija kako bi se omogućilo javnosti da iskusi farmu. Potpomognut sredstvima fondacije Prijatelji Vagner farme, Park Distrikt je izgradio i otvorio i Wagner Farm Heritage Center Museum, 2006. godine.

Danas, Vagner farma predstavlja jedan od istorijskih i obrazovnih dragulja North Shore zajednice. U 2007. godini, farma je imala preko 54.000 posetilaca. Takođe, u 2007. godini, Vagner Farma postala je domaćin za Glenview Farmer’s Market.

Osoblje na Vagner farmi nastavlja da dizajnira i ugrađuje odlične nove programe i događaje da bi obezbedilo posetiocima da iskuse život poljoprivrednika iz prošlosti i da bi ukazalo na značajnu ulogu poljoprivrednika u životima svih nas danas.

Slika

Na ovom čarobnom mestu, deca (ali i njihovi “gradski“ roditelji) mogu da iskuse život ljudi na farmi od početka XX veka do danas. Farma je interaktivnog karaktera, pa deca mogu da istražuju i sama dolaze do nekih zaključaka.

Na ovoj farmi, za koju je ulaz besplatan, deca su u mogućnosti da saznaju odakle koki jaje, kako se muze krava, kako mleko stiže u tetrapak, kako se melje kukuruz i šta time dobijamo, kako se gaje biljke i kako one izgledaju pre nego što stignu u prodavnicu itd.

U okviru farme mogu videti koke, svinje, konje, krave, povrtnjak, pčelinjak, traktore i ostale mašine, silos… Dakle, ima i živih životinja na farmi.

Na farmi imate mogućnost i da pojedete sladoled iz starinske poslastičarnice.

U okviru muzeja na farmi nalazi se i prodavnica, koja je replika prodavnice s početka XX veka.

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Mogu se isprobati stolice – ljuljaške (rocking chair), one koje viđamo na tremovima kuća u svim američkim filmovima.

Slika

Slika

Slika

Slika

Mnogo drugih fotografija sa ove farme možete pogledati OVDE .

Ostavite odgovor